Budapest, a vizek városa

/ 2018.03.28., szerda 17:19 /

Ak-ink, jó víz – így nevezték a kelták a települést, melyet Krisztus előtt az első század környékén alapítottak a mai Budapest területén.

Az eltelt kétezer év során fővárosunk igencsak rászolgált erre a névre. Nemcsak a világ számos országában nem magától értetődően jó minőségű ivóvíz miatt, hanem gyógyfürdőinek köszönhetően is. Ám a fejlődéssel egyre nehezebben tartottak lépést a kis kapacitású kutak, és a reformkori város utcaképéhez szervesen hozzátartozó, csacsikkal Duna-vizet szállító árusok sem tudtak minden igényt kiszolgálni. Utóbbi gyakorlat fokozta a járványok kialakulásának kockázatát is. Ezért 1868-ban az angol mérnök, William Lindley javaslatára a mai Parlament helyén dugattyús gőzgépes és szivattyús berendezésekkel megépült az első, nagy teljesítményű vízmű. A 150 évvel ezelőtti pillanattól számítja fennállását a Fővárosi Vízművek. Kiváló műszaki létesítményekkel alapozták meg a máig jól működő rendszert. Például a kőbányai Óhegyen lévő víztárolót olasz mesteremberek építették 1869–1871 között. Az első pesti vízmű tárolójának két, egyenként 11 ezer köbméteres medencéje ma is gond nélkül üzemel. Olyan gondossággal építették meg, hogy máig tökéletes a vízzáró hatás. Csak remélni lehet, hogy a szemre is tetszetős épület és társai még legalább százötven évig biztosítják a budapestieknek a jó minőségű ivóvizet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.