Budapestnek szeretettel

/ 2014.06.18., szerda 18:21 /

Az idén 75 éves budapesti Lengyel Intézet a két nép barátságát jelképező tűzfalfestménnyel ajándékozta meg a fővárost. Az alkotás a Klauzál utca egyik épületét díszíti.

Fotó: Facebook/Neopaint Works

„Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.” Az idézet Stanisław Worcell lengyel publicistától származik 1848-ból, és nemcsak magyarul, hanem lengyelül is olvasható azon a festményen, amely mostantól a Klauzál utca egyik tűzfalát díszíti. A Budapesten elsőként alapított külföldi kulturális intézet háromnegyed százados múltját ünnepelve nem kapni, hanem adni szeretett volna valamilyen ajándékot. A lengyel– magyar kapcsolatok szimbólumaként működő intézet ezért azzal kereste meg a Neopaint Works alkotócsoportot, hogy készítsen a két nép barátságát szimbolizáló falfestményt. Ehhez először a formába önthető gondolatot kellett megtalálni, lehetőleg fennköltebbet a mindenki által lelkesen hangoztatott „lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát” rigmusnál. A Lengyel Intézet kérésére a választott XIX. századi idézetet az alkotók modern formába álmodták, és egy erzsébetvárosi tűzfalra festették fel. A költségek döntő részét a Lengyel Intézet állta, de kisebb részben a VII. kerületi önkormányzat is támogatta az alkotás létrejöttét, amelyet Vattamány Zsolt polgármester és Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatója közösen avatott fel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.