Célt tévesztett bundás párna

A Városfal vendéglőben

/ 2007.11.21., szerda 16:23 /

Egykor e helyen a Budai Polgári Lövészegylet épülete állt, melynek jelmondata: Czélra ügyelj! Később a régi Szent János Kórház, még később, 51 éve pedig a forradalom színhelye volt a Széna tér e szeglete.

A régi városfalra épült étterem tehát szép múltra nézhet vissza, a belsőépítész mégis a retróra hajaz, Pacsirta rádió és Divatcsarnok-fotel a hatvanas évekből. Az étterem másik része minden átmenet nélkül modern berendezésű, de a kerek asztalok üveglapjai alatt százéves ajándékozási szerződések és egyéb okiratok. Teljes a kakofónia.

No, de nem szemlélődni, hanem vacsorázni jöttünk. Az étlap a már megszokott jópofaságokkal van tele (egyetlen jó poénja a Cordon bleu, amelyre azt írja: "nem Gordon bleu és nem Cordon blue, de ilyen itt amúgy sincs", és tényleg nincs). Húsos palacsintával indítunk (Bundás párna Edit receptje szerint), de ez nem gyerekkorom sonkával töltött és kirántott palacsintája, hanem amolyan gépi(es)en megsütött, lapos palacsinta (kis csalódás). Örmény töltike is van az étlapon, de mint megtudjuk, elfogyott a szőlőlevél (szőlőmben tegnap még rengeteg volt).

Főételnek sztrapacskát kérek csülökkel, s amikor megkérdezem, füstölt vagy sült, akkor a kisasszony elbizonytalanodik, elmegy a válaszért. A válasz is jó (füstölt), meg a sztrapacska is. A füstölt csülköt ugyan keresgélni kell benne, de ne legyünk telhetetlenek, az íz finom, a juhtúrós galuska állaga elsőrangú, mit akarnék még e kies szombat este, amikor alig negyed ház van az étteremben. Feleségem klasszikus hagymás rostélyossal kísérletezik, de a rostélyos olyan vékonyra van klopfolva, hogy ízlelésre alkalmatlan (az étlap ajánlása szerint: finom porhanyósra sütve), a hagyma nem elég ropogós.

A csapolt Staropramen cerny, a Malatinszky rosé és Vincze Béla bikavére is megéri az árát.

Cigarettaszünetre a külső, beépített pitvarba térünk, majd újult erővel desszertet rendelünk. A csúsztatott palacsinta egészen finomnak mondható, de a csokikrém állaga sokkal hígabb a kelleténél, és ugyanez a hiba a somlói galuska krémjénél is (az étlap ajánlása: "saját értékelésünk szerint az ország legjobb csokoládéöntetével"). A számla korrekt, az árak egyeznek a honlapon közöltekkel (ez nem mindenhol természetes). Kifelé látjuk, az udvaron hokipálya üzemel, szemben a gazdasági minisztérium hatalmas tömbje sötéten és fenyegetően tornyosul. A városfal évszázadok óta itt áll, de a vendéglő nem használja ki a múltban rejlő lehetőségeket, csak van, pedig lehetne. Elég lenne a régi jelszó: "Czélra ügyelj!"

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.