Élményfokozás

Szeredi Helga / 2017.09.13., szerda 17:36 /

Végéhez közeledik az Örkény István Színház nézőterének felújítása, jobb rálátás a színpadra, jobb akusztika és kényelmesebb széksorok várják az új évadban a közönséget. Nappal próbák, éjszaka építkezés miatt nyüzsög a teátrum.

Bár nyárra ígérték a befejezést, némi csúszással hamarosan végéhez ér az Örkény István Színház nézőtér-rekonstrukciója, heteken belül újra birtokba veheti a közönség a volt Madách Kamarát. Az átépítés idejére a társulat a Városmajori Szabadtéri Színpadra költözött, de az új évad kezdetével a munkálatok ellenére a próbákat ismét a Madách tér 6. szám alatt tartják. Mácsai Pál igazgató szeptember 26-án mutatja be a nyilvánosságnak a végeredményt, addig pedig a próbák miatt az építők a végső hajrában éjszaka dolgoznak.

Mint a színház tájékoztatójából kiderült, tarthatatlan volt már a nézőtér állapota, a székek recsegtek az előadások alatt, nem mindenhonnan lehetett teljességében rálátni a színpadra, a sorok közti szűkösség pedig csak tovább fokozta a kényelmetlenségeket. Így, kétéves tervezési folyamat után, idén tavasszal végre megkezdték a munkát.

„Ahhoz, hogy a széksorok közötti távolságot meg tudjuk növelni, falakat kellett áthelyeznünk, és plusz aljzatréteget kellett húzni a meglévő födémre a hűtés-fűtés légbefúvói miatt, ezek kiosztását pedig az új székosztáshoz igazítottuk. Az eddig esetleges lejtésű nézőteret lépcsős kialakítással rendeztük, kilenc centiméteres fellépőkkel, ez sokat javít a színpadra való rálátáson is” – avat be a részletekbe Vincze Krisztián építész tervező. A színházteremben nemcsak a lábak alatti területen folyik a felújítás, de az oldalfalak és az álmennyezet is a helyhez méltó formát öltenek. Az eddig szövetekkel burkolt falfelületek akusztikai hangelnyelő burkolatot kapnak, a karzat alatti álmennyezettel együtt. A színek is változnak, a padlizsán-drapp helyett szürke-fekete és ezüstös színvilággal találkozhat majd a néző.

A belsőépítészeti tervek lényege, hogy a nézőket a színházi élmény befogadásához segítse. Ahogy a bejárattól eljutnak a színházteremig, már a falfelületek színezése is az előadáshoz hangolja útjukat: a fehér előcsarnokból a finoman sötétülő lépcsőházban halad majd a közönség a nézőtér feketéi, szürkéi és ezüstös tónusai felé.

Mint Vincze Krisztián kérdésünkre megjegyezte, utoljára 1980-ban korszerűsítették a színházat, amikor az eredeti, Gerlóczy Gedeon tervezte nézőteret teljesen átalakították. Azóta küszködtek a színháziak az épület kellemetlenségeivel. Most visszatérnek az eredeti alaprajzhoz, és modernizálják, amit szükséges. A nézőtér befogadóképessége tíz székkel növekszik, és a korábbinál sokkal kényelmesebb, modernebb ülések várják majd a nagyérdeműt. A színház segítséget is kapott a fejlesztéshez, a teljes beruházásra a fővárosi önkormányzat 240 millió forintot biztosított.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.