Élményfokozás

Szeredi Helga / 2017.09.13., szerda 17:36 /

Végéhez közeledik az Örkény István Színház nézőterének felújítása, jobb rálátás a színpadra, jobb akusztika és kényelmesebb széksorok várják az új évadban a közönséget. Nappal próbák, éjszaka építkezés miatt nyüzsög a teátrum.

Bár nyárra ígérték a befejezést, némi csúszással hamarosan végéhez ér az Örkény István Színház nézőtér-rekonstrukciója, heteken belül újra birtokba veheti a közönség a volt Madách Kamarát. Az átépítés idejére a társulat a Városmajori Szabadtéri Színpadra költözött, de az új évad kezdetével a munkálatok ellenére a próbákat ismét a Madách tér 6. szám alatt tartják. Mácsai Pál igazgató szeptember 26-án mutatja be a nyilvánosságnak a végeredményt, addig pedig a próbák miatt az építők a végső hajrában éjszaka dolgoznak.

Mint a színház tájékoztatójából kiderült, tarthatatlan volt már a nézőtér állapota, a székek recsegtek az előadások alatt, nem mindenhonnan lehetett teljességében rálátni a színpadra, a sorok közti szűkösség pedig csak tovább fokozta a kényelmetlenségeket. Így, kétéves tervezési folyamat után, idén tavasszal végre megkezdték a munkát.

„Ahhoz, hogy a széksorok közötti távolságot meg tudjuk növelni, falakat kellett áthelyeznünk, és plusz aljzatréteget kellett húzni a meglévő födémre a hűtés-fűtés légbefúvói miatt, ezek kiosztását pedig az új székosztáshoz igazítottuk. Az eddig esetleges lejtésű nézőteret lépcsős kialakítással rendeztük, kilenc centiméteres fellépőkkel, ez sokat javít a színpadra való rálátáson is” – avat be a részletekbe Vincze Krisztián építész tervező. A színházteremben nemcsak a lábak alatti területen folyik a felújítás, de az oldalfalak és az álmennyezet is a helyhez méltó formát öltenek. Az eddig szövetekkel burkolt falfelületek akusztikai hangelnyelő burkolatot kapnak, a karzat alatti álmennyezettel együtt. A színek is változnak, a padlizsán-drapp helyett szürke-fekete és ezüstös színvilággal találkozhat majd a néző.

A belsőépítészeti tervek lényege, hogy a nézőket a színházi élmény befogadásához segítse. Ahogy a bejárattól eljutnak a színházteremig, már a falfelületek színezése is az előadáshoz hangolja útjukat: a fehér előcsarnokból a finoman sötétülő lépcsőházban halad majd a közönség a nézőtér feketéi, szürkéi és ezüstös tónusai felé.

Mint Vincze Krisztián kérdésünkre megjegyezte, utoljára 1980-ban korszerűsítették a színházat, amikor az eredeti, Gerlóczy Gedeon tervezte nézőteret teljesen átalakították. Azóta küszködtek a színháziak az épület kellemetlenségeivel. Most visszatérnek az eredeti alaprajzhoz, és modernizálják, amit szükséges. A nézőtér befogadóképessége tíz székkel növekszik, és a korábbinál sokkal kényelmesebb, modernebb ülések várják majd a nagyérdeműt. A színház segítséget is kapott a fejlesztéshez, a teljes beruházásra a fővárosi önkormányzat 240 millió forintot biztosított.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.