Élményfokozás

Szeredi Helga / 2017.09.13., szerda 17:36 /

Végéhez közeledik az Örkény István Színház nézőterének felújítása, jobb rálátás a színpadra, jobb akusztika és kényelmesebb széksorok várják az új évadban a közönséget. Nappal próbák, éjszaka építkezés miatt nyüzsög a teátrum.

Bár nyárra ígérték a befejezést, némi csúszással hamarosan végéhez ér az Örkény István Színház nézőtér-rekonstrukciója, heteken belül újra birtokba veheti a közönség a volt Madách Kamarát. Az átépítés idejére a társulat a Városmajori Szabadtéri Színpadra költözött, de az új évad kezdetével a munkálatok ellenére a próbákat ismét a Madách tér 6. szám alatt tartják. Mácsai Pál igazgató szeptember 26-án mutatja be a nyilvánosságnak a végeredményt, addig pedig a próbák miatt az építők a végső hajrában éjszaka dolgoznak.

Mint a színház tájékoztatójából kiderült, tarthatatlan volt már a nézőtér állapota, a székek recsegtek az előadások alatt, nem mindenhonnan lehetett teljességében rálátni a színpadra, a sorok közti szűkösség pedig csak tovább fokozta a kényelmetlenségeket. Így, kétéves tervezési folyamat után, idén tavasszal végre megkezdték a munkát.

„Ahhoz, hogy a széksorok közötti távolságot meg tudjuk növelni, falakat kellett áthelyeznünk, és plusz aljzatréteget kellett húzni a meglévő födémre a hűtés-fűtés légbefúvói miatt, ezek kiosztását pedig az új székosztáshoz igazítottuk. Az eddig esetleges lejtésű nézőteret lépcsős kialakítással rendeztük, kilenc centiméteres fellépőkkel, ez sokat javít a színpadra való rálátáson is” – avat be a részletekbe Vincze Krisztián építész tervező. A színházteremben nemcsak a lábak alatti területen folyik a felújítás, de az oldalfalak és az álmennyezet is a helyhez méltó formát öltenek. Az eddig szövetekkel burkolt falfelületek akusztikai hangelnyelő burkolatot kapnak, a karzat alatti álmennyezettel együtt. A színek is változnak, a padlizsán-drapp helyett szürke-fekete és ezüstös színvilággal találkozhat majd a néző.

A belsőépítészeti tervek lényege, hogy a nézőket a színházi élmény befogadásához segítse. Ahogy a bejárattól eljutnak a színházteremig, már a falfelületek színezése is az előadáshoz hangolja útjukat: a fehér előcsarnokból a finoman sötétülő lépcsőházban halad majd a közönség a nézőtér feketéi, szürkéi és ezüstös tónusai felé.

Mint Vincze Krisztián kérdésünkre megjegyezte, utoljára 1980-ban korszerűsítették a színházat, amikor az eredeti, Gerlóczy Gedeon tervezte nézőteret teljesen átalakították. Azóta küszködtek a színháziak az épület kellemetlenségeivel. Most visszatérnek az eredeti alaprajzhoz, és modernizálják, amit szükséges. A nézőtér befogadóképessége tíz székkel növekszik, és a korábbinál sokkal kényelmesebb, modernebb ülések várják majd a nagyérdeműt. A színház segítséget is kapott a fejlesztéshez, a teljes beruházásra a fővárosi önkormányzat 240 millió forintot biztosított.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.