Embernek lenni

/ 2017.07.19., szerda 16:18 /

Idén 10. alkalommal szavazhat a közönség is augusztus 20-ig a Kaszás Attila-díj nyertesére. A XII. kerületi polgármester, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület által alapított elismerés három jelöltje Szikszai Rémusz, Gazsó György és Krisztik Csaba.

„Kilenc évvel ezelőtt, amikor a Kaszás Attila-díj megalapításán gondolkodtunk, az a cél lebegett előttünk, hogy olyan elismerés szülessen, amely a színészszakma belső kohézióját és kultúráját erősíti” – idézte fel Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester az alapítói elgondolást. 2008-ban ugyanis azzal a nem titkolt szándékkal hozta létre a díjat Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület, hogy az akkori kormány politikai megítélésétől függetlenül, a pályatársak és a közönség által legjobbnak ítélt művészek részesülhessenek elismerésben. Olyan magyar ajkú színművészek, akik – Kaszás Attila szellemi hagyatékához méltóan – nemcsak szakmai szem-pontból érdemlik ki a díjat, hanem a tekintetben is, hogy a saját társulatukban igazi közösségépítő emberekként dolgoznak.

A kiválasztás folyamatának – mint alapító – a XII. kerületi önkormányzat mind a mai napig részese, de a lebonyolításában szerepet vállal a kulturális tárca és a Magyar Művészeti Akadémia is. A polgármester büszke arra, hogy a díj meg tudta őrizni az eredeti célokat, hiszen a pályatársak a saját körükből terjesztik fel az arra érdemeseket. Pokorni Zoltán szerint a Kaszás Attila-díj arra is jó lehetőség, hogy ne csak a televízióban látható színészek, hanem a színház világában jelentőset alkotó művészek is szert tegyenek a nagyobb ismertségre.

Mindazon pályatársak, akik közelről ismerhették a 2007-ben fiatalon elhunyt Kaszás Attilát, sok helyen elmondták, hogy amellett, hogy kiváló színész és egyedülálló tehetség volt, minden társulatban, amelyben dolgozott, közösséget is épített. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett ezért az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

A háromfordulós szavazás első körében 38 társulatból jelöltek ki a színésztársak egy-egy kollégát, a második körben a benevezett művészek önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. A harmadik fordulóban már a közönség is dönthet arról, hogy a három jelölt közül ki legyen a 2017-es év díjazottja.

Augusztus 20-ig Gazsó Györgyre, a Radnóti Színház, Szikszai Rémuszra, a Szkéné Színház és Krisztik Csabára, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészére szavazhatnak a nézők a www.kultura.hu/kaszasattiladij internetes oldalon.

* * *

„Lehet, hogy lentről látjuk másként, lehet, minden összeforr
ott az égi messzeségben, hol a kékség átkarol.
Lehet, hogy szánalmasan fáj még az, hogy nincs, mi átölel,
s az a végtelen nagy kékség nem enged még közel.”

Kaszás Attila: Végtelen kékség

* * * 

Szellemi hagyaték

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és a Mozaik Művészegyesület alapította 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért Közhasznú Alapítvány támogatásával. A díj félmillió forinttal jár, és azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. A Kaszás Attila-díj eddigi díjazottjai Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor és Schneider Zoltán voltak.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.