valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

Embernek lenni

/ 2017.07.19., szerda 16:18 /

Idén 10. alkalommal szavazhat a közönség is augusztus 20-ig a Kaszás Attila-díj nyertesére. A XII. kerületi polgármester, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület által alapított elismerés három jelöltje Szikszai Rémusz, Gazsó György és Krisztik Csaba.

„Kilenc évvel ezelőtt, amikor a Kaszás Attila-díj megalapításán gondolkodtunk, az a cél lebegett előttünk, hogy olyan elismerés szülessen, amely a színészszakma belső kohézióját és kultúráját erősíti” – idézte fel Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester az alapítói elgondolást. 2008-ban ugyanis azzal a nem titkolt szándékkal hozta létre a díjat Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület, hogy az akkori kormány politikai megítélésétől függetlenül, a pályatársak és a közönség által legjobbnak ítélt művészek részesülhessenek elismerésben. Olyan magyar ajkú színművészek, akik – Kaszás Attila szellemi hagyatékához méltóan – nemcsak szakmai szem-pontból érdemlik ki a díjat, hanem a tekintetben is, hogy a saját társulatukban igazi közösségépítő emberekként dolgoznak.

A kiválasztás folyamatának – mint alapító – a XII. kerületi önkormányzat mind a mai napig részese, de a lebonyolításában szerepet vállal a kulturális tárca és a Magyar Művészeti Akadémia is. A polgármester büszke arra, hogy a díj meg tudta őrizni az eredeti célokat, hiszen a pályatársak a saját körükből terjesztik fel az arra érdemeseket. Pokorni Zoltán szerint a Kaszás Attila-díj arra is jó lehetőség, hogy ne csak a televízióban látható színészek, hanem a színház világában jelentőset alkotó művészek is szert tegyenek a nagyobb ismertségre.

Mindazon pályatársak, akik közelről ismerhették a 2007-ben fiatalon elhunyt Kaszás Attilát, sok helyen elmondták, hogy amellett, hogy kiváló színész és egyedülálló tehetség volt, minden társulatban, amelyben dolgozott, közösséget is épített. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett ezért az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

A háromfordulós szavazás első körében 38 társulatból jelöltek ki a színésztársak egy-egy kollégát, a második körben a benevezett művészek önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. A harmadik fordulóban már a közönség is dönthet arról, hogy a három jelölt közül ki legyen a 2017-es év díjazottja.

Augusztus 20-ig Gazsó Györgyre, a Radnóti Színház, Szikszai Rémuszra, a Szkéné Színház és Krisztik Csabára, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészére szavazhatnak a nézők a www.kultura.hu/kaszasattiladij internetes oldalon.

* * *

„Lehet, hogy lentről látjuk másként, lehet, minden összeforr
ott az égi messzeségben, hol a kékség átkarol.
Lehet, hogy szánalmasan fáj még az, hogy nincs, mi átölel,
s az a végtelen nagy kékség nem enged még közel.”

Kaszás Attila: Végtelen kékség

* * * 

Szellemi hagyaték

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és a Mozaik Művészegyesület alapította 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért Közhasznú Alapítvány támogatásával. A díj félmillió forinttal jár, és azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. A Kaszás Attila-díj eddigi díjazottjai Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor és Schneider Zoltán voltak.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.