Embernek lenni

/ 2017.07.19., szerda 16:18 /

Idén 10. alkalommal szavazhat a közönség is augusztus 20-ig a Kaszás Attila-díj nyertesére. A XII. kerületi polgármester, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület által alapított elismerés három jelöltje Szikszai Rémusz, Gazsó György és Krisztik Csaba.

„Kilenc évvel ezelőtt, amikor a Kaszás Attila-díj megalapításán gondolkodtunk, az a cél lebegett előttünk, hogy olyan elismerés szülessen, amely a színészszakma belső kohézióját és kultúráját erősíti” – idézte fel Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester az alapítói elgondolást. 2008-ban ugyanis azzal a nem titkolt szándékkal hozta létre a díjat Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület, hogy az akkori kormány politikai megítélésétől függetlenül, a pályatársak és a közönség által legjobbnak ítélt művészek részesülhessenek elismerésben. Olyan magyar ajkú színművészek, akik – Kaszás Attila szellemi hagyatékához méltóan – nemcsak szakmai szem-pontból érdemlik ki a díjat, hanem a tekintetben is, hogy a saját társulatukban igazi közösségépítő emberekként dolgoznak.

A kiválasztás folyamatának – mint alapító – a XII. kerületi önkormányzat mind a mai napig részese, de a lebonyolításában szerepet vállal a kulturális tárca és a Magyar Művészeti Akadémia is. A polgármester büszke arra, hogy a díj meg tudta őrizni az eredeti célokat, hiszen a pályatársak a saját körükből terjesztik fel az arra érdemeseket. Pokorni Zoltán szerint a Kaszás Attila-díj arra is jó lehetőség, hogy ne csak a televízióban látható színészek, hanem a színház világában jelentőset alkotó művészek is szert tegyenek a nagyobb ismertségre.

Mindazon pályatársak, akik közelről ismerhették a 2007-ben fiatalon elhunyt Kaszás Attilát, sok helyen elmondták, hogy amellett, hogy kiváló színész és egyedülálló tehetség volt, minden társulatban, amelyben dolgozott, közösséget is épített. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett ezért az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

A háromfordulós szavazás első körében 38 társulatból jelöltek ki a színésztársak egy-egy kollégát, a második körben a benevezett művészek önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. A harmadik fordulóban már a közönség is dönthet arról, hogy a három jelölt közül ki legyen a 2017-es év díjazottja.

Augusztus 20-ig Gazsó Györgyre, a Radnóti Színház, Szikszai Rémuszra, a Szkéné Színház és Krisztik Csabára, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészére szavazhatnak a nézők a www.kultura.hu/kaszasattiladij internetes oldalon.

* * *

„Lehet, hogy lentről látjuk másként, lehet, minden összeforr
ott az égi messzeségben, hol a kékség átkarol.
Lehet, hogy szánalmasan fáj még az, hogy nincs, mi átölel,
s az a végtelen nagy kékség nem enged még közel.”

Kaszás Attila: Végtelen kékség

* * * 

Szellemi hagyaték

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és a Mozaik Művészegyesület alapította 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért Közhasznú Alapítvány támogatásával. A díj félmillió forinttal jár, és azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. A Kaszás Attila-díj eddigi díjazottjai Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor és Schneider Zoltán voltak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.