Emlékmű a szovjet megszállás áldozatainak

/ 2018.02.21., szerda 16:24 /

Végre megépülhet az az obeliszk, amely a szovjet megszállás áldozataira emlékezteti majd az embereket. Az emlékmű Óbuda egyik központi részén, az Árpád fejedelem útja mellett, közel a Duna-parthoz kaphat helyet.

Magyarországon nincsen emlékműve a szovjet megszállás áldozatainak. A 2015-ös Gulag-emlékévben az emlékbizottság jóváhagyta azt a kezdeményezést, melyet Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szórakész) elnöke nyújtott be, és amely ezt az adósságot hivatott pótolni. Az Óbudán felállítandó emlékművel nem csak a Szovjetunióba hurcolt több mint nyolcszázezer ártatlan embernek, hanem a szovjet diktatúra minden magyar (anyaországi és határon túli) áldozatának emléket kívánnak állítani.

Miután a bizottság jóváhagyta a kezdeményezést, széles körű társadalmi vita folyt arról, hogy hol és milyen legyen az emlékmű. Sokak szerint a Szabadság téren lett volna a helye, ám ott nem valósulhatott meg: a tervekig eljutottak, de az V. kerületben nem kapták meg a szükséges tulajdonosi hozzájárulást. A teret a szovjet katonák dicsőségét hirdető emlékmű uralja, vele átellenben pedig a német megszállás áldozatainak emlékműve áll.

Több helyszín közül a bizottság Óbuda mellett döntött, ahol amúgy is nagy hagyománya van az emlékezésnek. Itt található a Katinyi mártírok parkja és a sváb közösségnek is több helyen van emléktáblája, emlékműve. Emlékeznek a kitelepített, elhurcolt, német nemzetiségű lakosságra (a kerületből több mint 15 ezer civil embert vittek el 1945-ben a Gulag rabtelepeire).

Óbudán tehát méltó helyre kerül a szovjet megszállás áldozatainak az emlékműve is. Egy Árpád fejedelem útja melletti közparkra esett a választás, így az emlékmű a Dunáról is látható lesz majd. Jelenleg talajmechanikai vizsgálatokat végeznek, az építés márciusban kezdődhet. A mintegy tíz méter magas, fekete gránittömbből készülő, monumentális obeliszken négy nyelven, németül, magyarul, oroszul és angolul olvashatja majd az arra járó „A szovjet megszállás áldozatainak emlékére” feliratot. Ezzel nemcsak a Gulag rabtelepeire vagy a malenkij robotra elhurcoltaknak állítanak emléket, hanem mindenkinek, aki valamilyen sérelmet szenvedett a megszállás 45 éve alatt. Az átadás várható időpontja június 19. Sokakban mélyen él még az emlék: 1991-ben ezen a napon hagyták el hazánkat az utolsó szovjet katonák.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.