Évszázadok emlékei

/ 2018.03.28., szerda 17:30 /

A magyar építészetről nem lehet eleget beszélni. Ez jut eszembe A magyar építészet rövid története című kötetet lapozgatva, amely nemrég jelent meg a Holnap Kiadónál. Két művészettörténész, Rozsnyai József és Szakács Béla Zsolt vállalkozott arra, hogy a honfoglalás korától egészen 2015-ig bemutassa, mit találtak, majd építettek eleink az elmúlt több mint egy évezredben a Kárpát-medencében.

Ez a kis kötet végigkísér bennünket a magyar történelmen, korokon és stílusokon, és nem is hinnénk, hogy az elmúlt századok gazdag örökségéből mennyi tudnivaló belefér. Megismerhetjük az épületek múltját, a legfontosabb építészek életét, tevékenységét Szent István korától a romantikán és gótikán át a reneszánsz, a barokk, a klasszicizmus, a historizmus évtizedeiig, de a vasbetonépítés, a szecesszió, az art deco, a modern és kortárs irányzatok világa is feltárul az olvasó előtt. Nem kis felelősség sok évszázad építészeti emlékeiből kiválasztani azt, amit képen is kötelező megmutatni. Mégis, az embernek olyan érzése van, hogy sok minden belefért a kötetbe, ami fontos: templomok, várak, kastélyok, fürdők, múzeumok, hidak, pályaudvarok, vásárcsarnokok, kultúrpaloták, oktatási épületek, lakóházak, Budapestről, nagy-és kisvárosokból. A kötet összefoglalása mindannak, amit illik tudnunk a magyar építészet történetéről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.