Évszázadok emlékei

/ 2018.03.28., szerda 17:30 /

A magyar építészetről nem lehet eleget beszélni. Ez jut eszembe A magyar építészet rövid története című kötetet lapozgatva, amely nemrég jelent meg a Holnap Kiadónál. Két művészettörténész, Rozsnyai József és Szakács Béla Zsolt vállalkozott arra, hogy a honfoglalás korától egészen 2015-ig bemutassa, mit találtak, majd építettek eleink az elmúlt több mint egy évezredben a Kárpát-medencében.

Ez a kis kötet végigkísér bennünket a magyar történelmen, korokon és stílusokon, és nem is hinnénk, hogy az elmúlt századok gazdag örökségéből mennyi tudnivaló belefér. Megismerhetjük az épületek múltját, a legfontosabb építészek életét, tevékenységét Szent István korától a romantikán és gótikán át a reneszánsz, a barokk, a klasszicizmus, a historizmus évtizedeiig, de a vasbetonépítés, a szecesszió, az art deco, a modern és kortárs irányzatok világa is feltárul az olvasó előtt. Nem kis felelősség sok évszázad építészeti emlékeiből kiválasztani azt, amit képen is kötelező megmutatni. Mégis, az embernek olyan érzése van, hogy sok minden belefért a kötetbe, ami fontos: templomok, várak, kastélyok, fürdők, múzeumok, hidak, pályaudvarok, vásárcsarnokok, kultúrpaloták, oktatási épületek, lakóházak, Budapestről, nagy-és kisvárosokból. A kötet összefoglalása mindannak, amit illik tudnunk a magyar építészet történetéről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.