Faültetés Pest-Budán

/ 2016.12.07., szerda 14:58 /

Széchenyi István a pesti sár és por ellen is felemelte szavát. Úgy vélte, Pest-Buda fásításával, új parkok létrehozásával lehet az áldatlan állapotokon segíteni. A fásítás, faültetés programja Pest, Buda, Óbuda egyesítése előtt is fontos szempontként jelent meg. Amikor a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1871-ben városrendezési pályázatot hirdetett az egységes várossá szervezésért, az egyik pályázó, az első díjat nyert Lechner Lajos például a pesti belterület és a Víziváros fásítását szorgalmazta, sőt úgy gondolta, hogy a város körül létre kellene hozni egy erdősávot.

E korai fásítási programok ellenére az itt élők számára nem volt mindig teljesen egyértelmű, hogy a városban is szükség van fákra. Még a fővárosi közgyűlésben is elhangzott olyan felszólalás – mint arról az 1889. február 27-i Fővárosi Lapokban olvashatunk –, hogy az Andrássy út kiszáradt fái helyett ne ültessenek újat, hisz ott úgysem él meg a fa. A vitában felelevenítették azt a negyven évvel korábbi történetet, amikor a pestiek ellenezték a faültetést, mert felmerült bennük az a kérdés, hogy akkor vajon miben fog különbözni a falutól a főváros.

Mint a Budapesti Hírlap 1914. július 11-i lapszámában olvashatjuk: a főváros erdészeti bizottságában is állandó téma volt, hogy hogyan lehet Budapesten biztosítani a friss levegőt. Abban az évben 3500 hold erdőterülete volt a városnak 120 kilométernyi sétaúttal, és éppen folyamatban volt új sétaút építése a solymári határ és a lipótmezei erdőterület között. „Ha ez a nyolc kilométeres út is elkészül, lombos út fog vezetni másfél napi járásra, egészen a Hármas-határig” – írta az újság. A bizottsági ülésen kifogásként elhangzott, hogy a főváros népe nem használja eléggé az erdőket, többe kerül a fenntartásuk, mint amennyi a hasznuk.

A fővárosban 1924-ben is tervbe vették új sétányok, terek létesítését, több útvonal fásítását; a forradalmak elpusztította pesti fásítási övezetek felújítását – olvashatjuk a Friss Újság június 24-i számában. Az 1932-es Természettudományi Közlönyből azt is megtudhatjuk, milyen fák voltak akkor a főváros utcáin: „a budai oldal utait a vadgesztenye és a jávorfa jellemzi, míg Pesten inkább az akác és a platán uralkodik. Elég, ha a Duna két partjára mutatok reá: a pesti partot ritkás akácok, a budai partot dús lombú, árnyékot adó vadgesztenyék szegélyezik. Sajnálni lehet, hogy kevés a hársfa: Budán mindössze négy és Pesten csak hét útvonalon található.” Megtudhatjuk azt is a lapból, hogy Pesten 296 és Budán 271 utca van fásítva.

„Budapest az utcák fásítása tekintetében messze elmarad a külföldi nagyvárosoktól” – írta 1924-ben a Budapesti Hírlap. Holott a cikk szerint a tüdővész ellen való küzdelemben is elsődleges fontosságú lenne a fásítás, az utcák portalanítása, a locsolás. „Tehát ültessük be az összes számba jöhető utcákat, tereket és más szabad helyeket hárs-, akác-, juhar- vagy gesztenyefákkal” – hangzik a múltból az életmentő recept.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.