valasz.hu/pest_budai_latkep/ujjaszuletes-102390

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/ujjaszuletes-102390

Feltárul a múlt

/ 2018.03.28., szerda 17:22 /

A XIII. kerület eddig rejtett kincsei mostantól online elérhetők.

Több mint százéves kép az Első Magyar Csavargyár munkásairól. A boldog békeidőket idéző margitszigeti kávéház, a frissen megépült Palatinus-házak a Duna-parton. A dübörgő szocializmus mementói: a Rézhengerművek, az Árpád híd és a Váci úti metrómegálló építése. És málló vakolatú „Vasas sörbár”. A városrész elmúlt száz évének eddig kevesek által látott fotói mostantól minden érdeklődő számára megismerhetők lesznek. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény ugyanis tavaly nyáron szerződést kötött a MúzeumDigitárral, céljuk, hogy a birtokukban lévő mintegy tizenötezer, XIII. kerületi vonatkozású fotót közkinccsé tegyék. Simon Zsuzsa, a Helytörténeti Gyűjtemény kulturális munkatársa a Pest-budai Látképnek elmondta, már több mint kétszáz képet digitalizáltak, a munkát várhatóan jövő év végéig fejezik be. „A fotók elsősorban gyűjtőktől érkeztek, de sok felajánlást kapunk kerületi lakosoktól is, akik öröklés útján jutottak hozzá a régi fényképekhez, és szeretnék azokat megőrizni a jövő generációi számára. Emellett a kutatók is folyamatos gyűjtőmunkát végeznek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.