Feltárul a múlt

/ 2018.03.28., szerda 17:22 /

A XIII. kerület eddig rejtett kincsei mostantól online elérhetők.

Több mint százéves kép az Első Magyar Csavargyár munkásairól. A boldog békeidőket idéző margitszigeti kávéház, a frissen megépült Palatinus-házak a Duna-parton. A dübörgő szocializmus mementói: a Rézhengerművek, az Árpád híd és a Váci úti metrómegálló építése. És málló vakolatú „Vasas sörbár”. A városrész elmúlt száz évének eddig kevesek által látott fotói mostantól minden érdeklődő számára megismerhetők lesznek. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény ugyanis tavaly nyáron szerződést kötött a MúzeumDigitárral, céljuk, hogy a birtokukban lévő mintegy tizenötezer, XIII. kerületi vonatkozású fotót közkinccsé tegyék. Simon Zsuzsa, a Helytörténeti Gyűjtemény kulturális munkatársa a Pest-budai Látképnek elmondta, már több mint kétszáz képet digitalizáltak, a munkát várhatóan jövő év végéig fejezik be. „A fotók elsősorban gyűjtőktől érkeztek, de sok felajánlást kapunk kerületi lakosoktól is, akik öröklés útján jutottak hozzá a régi fényképekhez, és szeretnék azokat megőrizni a jövő generációi számára. Emellett a kutatók is folyamatos gyűjtőmunkát végeznek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.