Feltárul a múlt

/ 2018.03.28., szerda 17:22 /

A XIII. kerület eddig rejtett kincsei mostantól online elérhetők.

Több mint százéves kép az Első Magyar Csavargyár munkásairól. A boldog békeidőket idéző margitszigeti kávéház, a frissen megépült Palatinus-házak a Duna-parton. A dübörgő szocializmus mementói: a Rézhengerművek, az Árpád híd és a Váci úti metrómegálló építése. És málló vakolatú „Vasas sörbár”. A városrész elmúlt száz évének eddig kevesek által látott fotói mostantól minden érdeklődő számára megismerhetők lesznek. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény ugyanis tavaly nyáron szerződést kötött a MúzeumDigitárral, céljuk, hogy a birtokukban lévő mintegy tizenötezer, XIII. kerületi vonatkozású fotót közkinccsé tegyék. Simon Zsuzsa, a Helytörténeti Gyűjtemény kulturális munkatársa a Pest-budai Látképnek elmondta, már több mint kétszáz képet digitalizáltak, a munkát várhatóan jövő év végéig fejezik be. „A fotók elsősorban gyűjtőktől érkeztek, de sok felajánlást kapunk kerületi lakosoktól is, akik öröklés útján jutottak hozzá a régi fényképekhez, és szeretnék azokat megőrizni a jövő generációi számára. Emellett a kutatók is folyamatos gyűjtőmunkát végeznek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.