Fődíjra esélyes

/ 2015.04.22., szerda 16:35 /

Örvendetes hír, hogy Europa Nostra díjat nyert a Zeneakadémia felújítása.

A döntően EU-s pénzből, de magyar szakemberek által levezényelt, 2013-ban átadott épületet a kulturális örökség legrangosabb európai díjának zsűrije kiemelkedő példának nevezte. A Zeneakadémia a kulturális örökség megőrzése, helyreállítása kategóriában tizenhárom másik projekt, köztük két örmény templom, a spanyol tarazonai katedrális és a Stonehenge látogatóközpontja között érdemelte ki a rangos elismerést.

A Zeneakadémia Giergl Kálmán és Korb Flóris tervezte épülete nem tisztán szecessziós stílusú, a minisztertől pályázat nélkül megkapott megbízást a megrendelői igényeknek megfelelve igyekeztek a neoreneszánsz budapesti környezethez is igazítani. Az épületen a keleties stíluselemek így antik építészeti eszközökkel keverednek, sajátos karaktert adva az 1904 és 1907 között emelt épületnek. Az építészek mellett az alkotók közül nemcsak Maróti Gézát, Róth Miksát vagy Körösfői-Kriesch Aladár nevét érdemes kiemelni. Az épület szerkezete is különleges értéknek számít, Zielinski Szilárd úttörő vasbeton szerkezeteinek köszönhetően.

A többek között Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc tervei szerint zajlott helyreállításnak különös értéket ad, hogy a maga korában innovatívnak számító épületet sikerült a mai elvárásoknak újra magas színvonalon megfeleltetni. Mindezt a műemléki értékek autentikus és teljes helyreállítása mellett, mintegy 3000 négyzetméternyi új hasznos alapterület kialakításával, új színpadgépezettel és a legkorszerűbb információs technológiák alkalmazásával érték el.

A történetnek még nincs vége, a Zeneakadémia is esélyes a június 11-i díjátadón kiosztandó fődíjak egyikére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.