Formaorgia

/ 2014.01.30., csütörtök 13:55 /

Osztrák és magyar tervezőket, építészeket és belsőépítészeket hívott meg egy nemzetközi áruházlánc, hogy megtervezzék a MOM Parkban lévő élelmiszerboltjuk belső tereit. A megbízást egy magyar építészcsapat nyerte el, munkájuk felkerült a legnézettebb nemzetközi építészportálra is. Ez mindenképpen jó hír, ráadásul egyre több a hasonló magyar eredmény, ami mutatja, hogy észrevétlenül csempésszük vissza magunkat a nemzetközi építésztérképre.

A jó design egyik ismérve, hogy nem tolakodó: a helyszínre látogatva első pillantásra szinte semmi nem tűnik fel a fentiekből, legfeljebb a pénztárak feletti ötletes, kör alakú lámpák szokatlanok kissé. Aztán lassan rányílik a szemünk a fejünk felett lévő, helyenként a gépészeti csőtengert kitakaró, máshol teljesen szabadon hagyó, fehér akril és famintázatú álmennyezeti rendszerre, ami itt-ott az oldalfalakra is lefut, sőt néhol észrevétlenül polcokba megy át. A borsarokban ennél is továbbmenve, egészen kifinomult, görbe tereket hoz létre az egyenként formára vágott, íves lapokból építkező, fehér felületekkel trendin áttört, strukturális rendszer. A mennyezettől padlóig lógó falapok mögött minden palacknak külön helye van. A csemegepult - messziről is jó látható szigetként - nyitott, aranyfüstmintás kupola alatt helyezkedik el, hirdeti a felvágottak diadalát a többi, fehér keretes, egyszerű, de ízléses polcrendszeren elhelyezett termékkel szemben. Az űrhajó formájú pénztárak sorát már csak kifelé menet veszem észre - meg kell hagyni, zseniális formaterv, ahogy minden egyes lámpa is az. Mindez persze kissé öncélúnak tűnhet, de döntse el mindenki maga, jól sikerült-e vagy sem: a formaorgia a design eszköze, jó esetben mégsem önmagáért, hanem értünk van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.