Főszerepben a környezet

/ 2018.04.25., szerda 15:33 /

Hatodik alkalommal tartották meg a VII. kerület legjelentősebb, környezettudatossággal kapcsolatos rendezvényét, a Zöld7-et.

A tavasz nemcsak a természet megújulását jelenti, hanem a városét is. Itt az ideje rendbe hozni a közterületeket, eltakarítani a tél utolsó nyomait, összeszedni a szemetet, kiültetni az új növényeket, virágokkal feltölteni az ágyásokat. Bár a karbantartás és a köztisztaság az év minden hónapjában aktuális, ilyenkor mégis kiemelt szerepet kap. Olyan ez, mint a tavaszi nagytakarítás, amelynek a legpedánsabb és legrendszeretőbb ember is nagyobb figyelmet szentel; az április 22-én világszerte megrendezett Föld napja pedig mindennek remek apropójául szolgál.

Budapest VII. kerülete immár hatodik éve rendezi meg nagyszabású programsorozatát, a Zöld7-et. Igen jelentős rendezvényről van szó, hiszen ebben a kerületben – elhelyezkedése és területe okán – jóval nehezebb zöldfelületet létesíteni, mint a külső vagy nagyobb parkkal rendelkező városrészekben. A kerület vezetése ennek ellenére évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a „zöldítés” előmozdítása érdekében, amelyre az egyik legjobb példa a Zöld7. Az idén április 20–27. között megrendezett eseménysorozat hét napja folyamán valóban a természet és a környezettudatos városi életmód került a figyelem középpontjába. A VII. kerületi önkormányzat a rendezvénysorozat keretein belül meghirdette a „Zöldebb Erzsébetvárosért!” ültetési programot, melynek során a kerületi oktatási, nevelési intézményekhez különféle idénynövényekből, földből és a munkákhoz szükséges eszközökből álló ültetési „egységcsomagot” juttattak el, s az intézmények maguk ültethettek, a nekik megfelelő időpontban, zöldebbé téve környezetüket.

A Zöld7 egyik leglátványosabb programjának a pénteki napon a kerület legnagyobb tere, a Klauzál tér adott otthont. A „Takarítsunk együtt!” rendezvény amellett, hogy szebbé, rendezettebbé varázsolta a legfontosabb közterületeket és az iskolák környékét, valódi szemléletformáló erővel is bírt. Az önkormányzat dolgozói ugyanis több ezer kerületi iskolással takarítottak együtt, így az ifjabb generációk maguk is megtapasztalhatták, hogy a közterület mindenkié, az övék is, ezért annak rendben tartása közös érdekük. Ezt a szemléletet erősítette az ugyancsak a Klauzál téren lezajlott molinófestés is, melynek során a diákok több, egyenként 5 négyzetméteres, környezettudatos témájú vásznat festhettek ki.

A városi kutyatartás a szemeteléshez hasonlóan leginkább akkor képes konfliktusokat okozni, ha akadnak olyanok, akik nem tartják be az együttélés legalapvetőbb szabályait. A Zöld7 keretein belül azonban több olyan beszélgetést és bemutatót is tartottak, amelyek a felelős ebtartás témakörét járták körül. A zenés kutyabemutatón és kézműves foglalkozásokon kívül a városi kutyázásról is szó esett, és az érdeklődők közösségi tervezés formájában hozzájárulhattak a kerületi kutyásstratégia kidolgozásához is.

Az erzsébetvárosi Zöld7 komplex eseménysorozata a természet tavaszi megújulását hozza el Budapest belvárosába, programjai pedig nemcsak a városi környezet zöldebbé tételéhez járulnak hozzá, de a környezet iránti alázat látásmódját is erősítik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.