Főszerepben a környezet

/ 2018.04.25., szerda 15:33 /

Hatodik alkalommal tartották meg a VII. kerület legjelentősebb, környezettudatossággal kapcsolatos rendezvényét, a Zöld7-et.

A tavasz nemcsak a természet megújulását jelenti, hanem a városét is. Itt az ideje rendbe hozni a közterületeket, eltakarítani a tél utolsó nyomait, összeszedni a szemetet, kiültetni az új növényeket, virágokkal feltölteni az ágyásokat. Bár a karbantartás és a köztisztaság az év minden hónapjában aktuális, ilyenkor mégis kiemelt szerepet kap. Olyan ez, mint a tavaszi nagytakarítás, amelynek a legpedánsabb és legrendszeretőbb ember is nagyobb figyelmet szentel; az április 22-én világszerte megrendezett Föld napja pedig mindennek remek apropójául szolgál.

Budapest VII. kerülete immár hatodik éve rendezi meg nagyszabású programsorozatát, a Zöld7-et. Igen jelentős rendezvényről van szó, hiszen ebben a kerületben – elhelyezkedése és területe okán – jóval nehezebb zöldfelületet létesíteni, mint a külső vagy nagyobb parkkal rendelkező városrészekben. A kerület vezetése ennek ellenére évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a „zöldítés” előmozdítása érdekében, amelyre az egyik legjobb példa a Zöld7. Az idén április 20–27. között megrendezett eseménysorozat hét napja folyamán valóban a természet és a környezettudatos városi életmód került a figyelem középpontjába. A VII. kerületi önkormányzat a rendezvénysorozat keretein belül meghirdette a „Zöldebb Erzsébetvárosért!” ültetési programot, melynek során a kerületi oktatási, nevelési intézményekhez különféle idénynövényekből, földből és a munkákhoz szükséges eszközökből álló ültetési „egységcsomagot” juttattak el, s az intézmények maguk ültethettek, a nekik megfelelő időpontban, zöldebbé téve környezetüket.

A Zöld7 egyik leglátványosabb programjának a pénteki napon a kerület legnagyobb tere, a Klauzál tér adott otthont. A „Takarítsunk együtt!” rendezvény amellett, hogy szebbé, rendezettebbé varázsolta a legfontosabb közterületeket és az iskolák környékét, valódi szemléletformáló erővel is bírt. Az önkormányzat dolgozói ugyanis több ezer kerületi iskolással takarítottak együtt, így az ifjabb generációk maguk is megtapasztalhatták, hogy a közterület mindenkié, az övék is, ezért annak rendben tartása közös érdekük. Ezt a szemléletet erősítette az ugyancsak a Klauzál téren lezajlott molinófestés is, melynek során a diákok több, egyenként 5 négyzetméteres, környezettudatos témájú vásznat festhettek ki.

A városi kutyatartás a szemeteléshez hasonlóan leginkább akkor képes konfliktusokat okozni, ha akadnak olyanok, akik nem tartják be az együttélés legalapvetőbb szabályait. A Zöld7 keretein belül azonban több olyan beszélgetést és bemutatót is tartottak, amelyek a felelős ebtartás témakörét járták körül. A zenés kutyabemutatón és kézműves foglalkozásokon kívül a városi kutyázásról is szó esett, és az érdeklődők közösségi tervezés formájában hozzájárulhattak a kerületi kutyásstratégia kidolgozásához is.

Az erzsébetvárosi Zöld7 komplex eseménysorozata a természet tavaszi megújulását hozza el Budapest belvárosába, programjai pedig nemcsak a városi környezet zöldebbé tételéhez járulnak hozzá, de a környezet iránti alázat látásmódját is erősítik.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.