Frissen vasalt régi ruha

/ 2015.09.16., szerda 17:37 /

Az Óbudai Gázgyár területén, a karcsú víztorony és a körülötte álló zömök kátránytornyok csoportja mellett, jóval földhöz közelibb pozícióban álldogálnak a régi vezetőségi, szociális és közösségi épületek. Bár nem olyan feltűnőek, nélkülük is elképzelhetetlen lenne az 1911 és 1912 között kőszénalapú gázgyártásra létrehozott gyár összképe.

Szerencsére nem is kell ilyesmit elképzelni, a kedves épületek ugyanis új feladatot találtak maguknak. Miközben a terület déli része az üzleti élet elit fellegvárává vált, egyre inkább adta magát, hogy az itt zajló munka utánpótlása biztosítva legyen. Így került jó ötletként a Nemzetközi Üzleti Főiskola (International Business School, IBS) a Reichl Kálmán tervezte hajdani épületekbe.

Az egymás mellett közel, mégis szétszórtan álló, kontyolt és manzárdtetős, kő, fa, tégla és cserép anyagú házakba könnyen el lehetett helyezni a tantermeket és a szükséges irodákat. Kajdócsi Jenő építész az egyszerű, technikai jellegű, alárendeltnek is mondható új épületrészekre szorította az új minőség megjelentetését. A nyers, természetes anyagú épületeknek szép és elégséges ellenpontot nyújtanak az új acél-üveg kiegészítések, mint a lift, a szélfogó vagy az előtető.

Közben mindent megmentettek, ami régi: megmaradtak a tömbkő lépcsők, a kovácsoltvas korlátok, látszik a rég poroszsüveg födém, és az eredetivel egyező új, fa nyílászárók készültek. A fenti finom beavatkozásoknak köszönhetően új életre keltek az elhagyott házak, büszkén feszítenek új kiegészítőkkel ellátott, frissen vasalt régi ruhájukban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.