Gázgyársors

/ 2007.12.18., kedd 21:30 /

Jövőre lesz százéves az a döntés, hogy épüljön légszeszgyár Óbudán, ami megszünteti a főváros függését az Osztrák Légszesztársulattól.

Az 1913-ra felépült gyár az 50-es évekig ellátta egész Budapestet gázzal. A gyártás folyamán levegőtől elzártan kőszenet hevítettek, így gáz, kátrány és koksz keletkezett. A kőszenet vasúton vagy vízen szállítva hozták, a kátrányt a tornyokban tárolták, majd útépítésnél felhasználták. A koksszal pedig fűtöttek. A 60-as évektől a város a kőszénalapúról átállt a földgázalapú fűtésre, majd 1984-ben a gyárat bezárták.

Az épületek egyenként nem rendkívüliek: a korra jellemző a víztorony és az ehhez hasonló, de zömökebb tárolótornyok, rajtuk egyenes vonalú kúptető, az eresz felett vízcsendesítővel. A tetők csúcsát kis kilátókkal elemelték a főtömegtől. A többi csarnok is jellegzetesen múlt század eleji ipari épület; hármas, bazilikáris tagolás, nyereg- vagy manzárdtető, téglafalazat, klasszicista homlokzat téglalizénákkal.

Az egész együtt a szép. A tornyok, szimmetrikusan kiosztott ablakaikkal, mint sapkás alakok állnak egymás mögött. Férfias a főtorony, ahogy a többi felett és nem között áll. És szép a tornyokat körülvevő, minőségükben velük azonos épületek sokasága. A világháború után épült egy-két fantáziátlan és csúnyára öregedett újabb épület ellenére homogén, szokatlan léptékű, értékes világ.

Húsz éve keresik, mi lehet a sorsa egy használaton kívüli, szép gázgyárnak. Volt már szó múzeumnegyedről, irodaparkról, egyetemről, kultúrközpontról, lakásokról, művésztelepről és színházról. Ezek az épületek túlélték a funkciót, ami életre hívta őket. Vitát gerjesztenek, mert új feladatot akarnak, nem lassan elpusztulni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.