Gipszvirágok és tűkristályok

/ 2007.11.16., péntek 15:50 /

Kevesen tudják, hogy Budapest nemcsak a fürdők, hanem a barlangok fővárosa is. Ráadásul a kettő összefügg, hiszen ahol hévíz van és karbonátos kőzetek, ott barlangnak is lennie kell. Buda alatt a szakemberek szerint mintegy 60-70 kilométer hosszúságú barlanghálózat húzódik.

Ennek eddig felét sikerült feltárni, de nemigen telik el úgy esztendő, hogy egy kisebb-nagyobb üreg fel ne kerüljön védendő természeti értékeink listájára. Ugyanis minden barlang a törvény erejénél fogva védett és az állam tulajdona.

A tavaly december 28-án megtalált Citadella-kristálybarlang korát 300-500 ezer évesre becsülik. Ez is, akárcsak a többi budai barlang, egy alulról feltörő hévízforrásnak köszönheti létét.

Az eddigi feltárások után 70 métert meghaladó, 18 méter mélységet megközelítő barlang egyik érdekessége, hogy márgában alakult ki. Ugyanis a márga anyagának jelentős részét karbonátásványok alkotják, de sok bennük a vízben nem oldódó agyagásvány, ezért márgában csak ritkán alakulnak ki barlangok - mondja lapunknak Leél-Őssy Szabolcs, az ELTE docense, a feltáró kutatás vezetője.

A barlang további jelentősége lenyűgöző szépségében rejlik: látványos gipszkiválások, aragonit és kalcit tűkristály halmazok borítják a barlangjáratok falait.

Elképesztő színkavalkádnak lehettek tanúi a feltárók: az agyagos, sötétbarna márgán fehér és vajszínű gipszbevonat, gipszvirágok és gipszkígyó csoportok láthatók, kalcit- és aragonitkristályok csillognak, de néhol mangános bevonat feketéllik a fehér gipszes felületen, másutt pedig a vastartalom okozta színezésnek köszönhetően vöröses-rózsaszínes-lilás a barlang fala.

A barlang iránt igen nagy az érdeklődés szakmai körökben és a nagyközönség körében is. Feltárása nem fejeződött még be, a barlangászok kutatási engedélye 2009 decemberéig szól.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.