Grinzing Budafokon

/ 2015.06.18., csütörtök 15:24 /

Budafokot a Dunán keresztül lehet bekötni a budapesti idegenforgalomba – állítja Békési Imre, a Záborszky Pincészet igazgatója, akivel föld alatti sétára indultunk egy varázslatos világba.

Békési Imre sosem lakott a XXII. kerületben, de a városrészért tett erőfeszítéseiért, Budafok borászati hagyományainak megőrzéséért, a borváros kialakításáért 2013-ban Budafok díszpolgárának választották.

Több mint húsz évvel ezelőtt, 1994-ben járt először itt, mert mint vendéglátós szakembernek felhívták a figyelmét, hogy üzemeltetőt keresnek a Borkatakomba étteremnek a Nagytétényi út 64. szám alatt. A Fehérvári út végénél vissza akart fordulni, mondván, az a hely a világ végén van. Nem bánta meg, hogy mégis adott magának egy esélyt, mert amellett, hogy átvette a Borkatakomba étterem üzemeltetését, beleszeretett a borhegy alatti pincerendszerbe. „Elképedve tapasztaltam, hogy amennyire riasztó volt a felszín, épp annyira vonzó a föld alatti világ. A pincékben hihetetlenül magas szintű borászati munka folyt. Felejthetetlen élmény volt, mikor megtekinthettem itt a világ legnagyobb tölthető fahordóját” – idézi most fel az akkori rácsodálkozást.

Budafok hatalmas szenzációja a 120 kilométeres pincerendszer, amely a nagyközönség elől elzárva, idegenforgalmi szempontból kihasználatlanul állt. A vendéglátós szakember meglátta benne a lehetőséget, és dolgozni kezdett a kerület idegenforgalmi felemelkedésén. „Elsősorban a hazai borkultúra megismertetése volt a célom. Az volt az álmom, hogy Budafok olyan kerülete legyen a fővárosnak, mint Bécsnek Grinzing, kocsmákkal, borpincékkel, ahova szívesen látogat a hazai és külföldi közönség” – meséli. Amit kicsiben megvalósított, hogy a Borkatakomba étteremmel a nyitás után sikerült betörnie a turisztikai piacra, azt szerette volna nagyban is sikerre vinni. Az étterembe az idegenvezetők szeretik elhozni a turistákat, de a kormányzat is gyakran itt látja vendégül a külföldi politikusokat. Volt itt NATO-konferencia, vacsorázott itt a román kormány és Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár is, kétszáz fős küldöttséggel. A Borkatakomba érdekes termei, az asztalokkal berendezett hordósor, a lovagterem, a csárdaterem, a színházterem hangulatos helyek egy vacsorához vagy megbeszélésekhez.

Ahogy telt-múlt az idő, Békési Imre egyre több segítséget kapott a helyi borászoktól és a helytörténészektől. Újabb és újabb ötletekkel keresték fel, hogy mit kellene tenni Budafok fejlesztéséért. Felvetették, hogy a használaton kívüli volt szovjet export pincével jó lenne valamit kezdeni.

Javaslatuk használhatónak bizonyult, Békési Imre cége megvásárolta az ingatlant, amely a Nagytényi út 24–26. szám alatt található. Itt alakította ki aztán a pincészetét, amelyet a legtöbben Borvárosként ismernek.

Ma az a divat, hogy minden pincetulajdonos saját magáról nevezi el a borászatát, de Békési 2002-ben úgy döntött, hogy az övé Budafok első polgármesterének, Záborszky Nándornak a nevét viselje. Persze nem teljesen függetlenül saját családjától, hiszen ő is távoli rokona a település egykori vezetőjének, felmenői között Záborszkyak is vannak.

Aki megérkezik a helyszínre, az utcaszinten egy szép épületet talál, ez ma a Záborszky-kúria. A műemlék épület az 1860-as években épült. A falon két táblát is látunk, egyik a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület, másik az Ártér Művészeti Egyesület feliratot viseli. Békési Imre átengedte a XXII. kerületi művészeknek a kúriát, amelyben kiállítótér is található. Tizennégy évig ő volt a Mészáros Kör elnöke, ma már csak szponzora.

Vendéglátónk az épület északi része felé invitál minket, átmegyünk egy olyan udvarba, amelynek átépítése mostanában fog kezdődni. „Itt temető volt régen a pestisjárványban elhunytak számára, és hamarosan kerengő lesz, kis szökőkúttal” – avat be a tervekbe. Majd egy széles faldarabra hívja fel a figyelmet, a kutatások alapján ez volt régen a római kori település, Promontor városfala, ezt helyre fogják állítani. Lépcső vezet föl a domboldalba vájt barlanglakásba és a pestiskápolnába. Odafönt a pestiskápolnában a plafonon IHS felirat. „Iesus Hominum Salvator – Jézus az emberiség megmentője. Katolikus ember vagyok, nekem ez üzenetet hordoz az első pillanattól” – mondja vendéglátónk, aki oltárt is építtetett egy helyi szobrásszal. „Nem fogja elhinni, de az ide belépők keresztet vetnek” – meséli.

Innen a kápolna ablakából jól látható a budafoki kikötő. „Szemben állt az őrbódé, ahol a hajókat megállították, és ha felmerült a gyanú, hogy pestises beteg van rajta, a hajót karanténba helyezték” – mondja. Vendéglátónknak nagy álma, hogy ma is megálljanak itt a hajók. „Budafokot a Dunán keresztül lehet bekötni a budapesti idegenforgalomba. A pincészetnek három kijárata is van a Dunára, a turisták onnan jutnának be egy varázslatos világba” – magyarázza.

Visszasétálva a pincebejárathoz felöltjük a gondosan kikészített talárokat, hiszen itt Budafokon 12-14 fokosak a borospincék. Megszemléljük a történelmi tölgyfa hordósort – régóta nincsen bennük bor, ma csupán kiállítási tárgyak. Átsétálunk a pincerendszer másik ágába, a Borvárosba: a bejáratnál Verdi és Wagner bronzszobra, helyi művészek alkotásai. Itt látható a panoptikum, amely a kerület életéhez kapcsolódó kézműves mesterségeket mutatja be. Majd egy hajóbelsőbe érkezünk, ebben laktak a háromszáz éve ide települt svábok mindaddig, amíg a saját házukat meg nem építették. Megérkezünk a borutcába, ami a Borváros legemblematikusabb nevezetessége, itt Magyarország különböző borvidékein fellelhető pincehomlokzatok másait találhatjuk. A pincesor végén lévő harang Őrbottyánban készült, és meg is szokott szólalni a vendégek tiszteletére, éppen úgy, mint az utca végére épített kápolna kisebb harangja is. Arra emlékeztetnek, hogy régen szokás volt harangzúgással elűzni a jégesőt.

Békési Imre most arra kér bennünket, tekintsük meg a legutóbbi időkben a szovjet exportra készült borok érlelésére szolgáló cementhordókat. Mikor megállunk egy hatalmas teremben, nem akarjuk elhinni, hogy ez maga a hordó. Igaz, amikor a funkciója bortárolás volt, akkor üvegcsempével volt kibélelve, és nem volt rajta ekkora ajtó. A hatalmas cementhordókból 57 van, és a vendéglátós szakember ezeket is hasznosítani szeretné. Bolhapiacot rendezne be bennük, mindegyiket kibérelhetné valaki, s mint megtudjuk, a bécsi Grinzingből már érdeklődtek is.

A pincének még csak a töredékét jártuk be, most mégis félbehagyjuk a föld alatti túrát, mert Békési Imre szeretne megmutatni a felszínen is néhány értéket. Először a Városház térre megyünk, a polgármesteri hivatal épületéhez, amelyet szintén Záborszky Nándornak köszönhetünk. „Megvett két gyárépületet, és a kettőt összekötötte egy harmadikkal, középen egy gyönyörű díszteremmel, lent egy szép bejárattal, ez lett a városháza” – mutatja nem kevés büszkeséggel kísérőnk, hogy már távoli rokona is a semmiből alkotott nagy dolgokat.

Innen a Törley-múzeumhoz megyünk, hiszen a Törley Pezsgőpincészet a városrész másik büszkesége. Éveken át Békési Imre cége vállalta, hogy bemutatja a turistáknak Kelet- Európa méltán leghíresebb pezsgőpincészetét. Azóta elkészült a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, amely átvette ezt a feladatot.

Békési Imre másik büszkesége a György-villa, amely neki is köszönhetően a kerületi kulturális élet fontos helyszíne lett. A György-villa Estek méltán lettek híresek, de kertje, környezete és bora is vonzza a látogatókat.

Budafok bemutatását nem lehet befejezni, csak félbehagyni. Békési Imre visszatér a Borvárosba, a fejlesztésre szánt területre, hogy a legközelebbi látogatáskor ismét egy újabb turisztikai látványossággal várja az arra járót.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.