Ha értenék

/ 2015.11.18., szerda 17:19 /

A XX. század magyar építészetének talán legnagyobb jelentőségű alkotója volt Makovecz Imre, aki idén lenne nyolcvanéves. A talán szócska Kós Károly miatt van ott – majd az idő eldönti, melyikük volt nagyobb.

A társadalmi szerepvállalásairól is ismert Makovecz iskolát teremtett, amelyből százas nagyságrendben kerültek ki a tanoncok. A mester körül tanítványok tucatjai dolgoztak, figyelték minden rezdülését, szavát. Gyakran látnoki hanggal szólt, súlyos dolgokat, belülről jövő bizonyossággal. Szavai teremtő erővel bírtak, rajzaiból sosem volt, mégis valahonnan ismerős, maivá értelmezett ősépítmények születtek.

Munkásságának erejét jól jelzi, hogy hazánkban nincs olyan, aki ne hallott volna róla. Az épületeit – és persze nagy számban a tanítványokéit – felismeri az utca embere, és mondja, hogy ez Makovecz. Társalgunk róla, még mindig. Felparázslanak váratlan viták, ami jelzi szellemének jelenlétét.

A Makovecz pályafutásával egyidejűleg praktizáló építészek többsége nem értette, hogy mit csinál ez a bajuszos, gyakran mérgelődő ember. Fiatalságának eredeti munkái mégis berobbantak az építészköztudatba, és jöttek a nemzetközi elismerések. Pályája derekán volt megbecsültsége a csúcson: a paksi templom és a Spanyolhonban ragadt sevillai pavilon ennek a korszaknak legismertebb és legelismertebb munkái.

Ma törvények születnek a Makovecz-életműről, annak oktatásáról, terveinek felépítéséről. Az építésztársadalom többsége azonban továbbra sem érti, mit képviselt Makovecz Imre. Addig pedig meddő az az ellentét, amely egyik legnagyobb alkotónk törvénybe írt tisztelete és aközött feszül, ami természetes módon járna neki. Ha értenék.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.