Hajtóvadászat

/ 2013.04.25., csütörtök 17:11 /

Újra és újra megijesztik az embereket a Hegyvidék utcáin, kertjeiben megjelenő vaddisznók. A terelővadászatok és a befogók elhelyezése csak félsiker, a megoldást csak a belterületi élőhelyük felszámolása jelentené.

Vaddisznóhajtást tartottak március 28-án a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a budai erdőkben. A terelővadászat közhírré tétele ismét felhívta a figyelmet arra, hogy évek óta súlyos problémát jelentenek a XII. kerületben az erdőkhöz közeli utcákon, kertekben csapatostul feltűnő vaddisznók (Heti Válasz, 2012. január 26.).

Az Irhás-árok, a Széchenyi-hegy erdeiben megrendezett hajtáson sikerült is egy kondát búvóhelyéről kimozdítani, két tagját pedig szükséges volt kilőni. A hely biztosításában a Hegyvidéki Önkormányzat közterület-felügyelete és a polgárőrség nyújtott segítséget. "Az egész téli vadászati szezonban tartottunk hasonló akciókat, és sokszor azt tapasztaltuk, hogy az erdőlátogatók nem vették komolyan azokat a figyelmeztetéseinket, hogy bizonyos sétautakon korlátoztuk a forgalmat a hajtás idejére. Ezért kértük az önkormányzat segítségét és tettük közzé a márciusi terelés időpontját" - tájékoztatta a Pest-budai Látképet Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

A kizárólag a téli időszakban, a lombosodás előtt szervezhető hajtásoknak, az egész évben alkalmazható lesvadászatoknak és az élve befogásoknak köszönhetően több száz vaddisznóval sikerült csökkenteni az állományt az elmúlt idényben a II., III., XII. kerület, illetve a környező települések, így például Budaörs, Budakeszi és Solymár erdeiben - tudtuk meg. Bár a számok szép eredményekről tanúskodnak, a városszélen lakók mégis azt tapasztalják, hogy az állatok kondákba verődve újra és újra megjelennek kertjeikben és az utcákon, jelentős károkat és nagy riadalmat okozva. Egy kislány egy villanyoszlop betontalapzatára kényszerült felmászni a vaddisznók elől, onnan hívta telefonon édesanyját.

A vaddisznók elleni védekezés nem korlátozódhat kizárólag a befogásokra és a vadászatra, annál is inkább, mert a vadgazdálkodónak, jelen esetben a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek vadászati joga kizárólag külterületen van. Az 1996-os vadászati törvény és a 2004-es fegyvertörvény, illetve az azokhoz kapcsolódó végrehajtási utasítások alapján belterületen vadászok nem, csak megfelelő engedéllyel rendelkező személy, például az önkormányzat alkalmazásában álló mezőőr ejthet el különösen indokolt esetben, veszélyhelyzetben vadat. Heltai Miklós, a gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének docense szerint a szabályozásban számos életszerűtlenség van. "A rendőrség által kiadott engedélyben előre meg kell határozni, hogy pontosan ki, hol és mikor fogja elejteni a konfliktust okozó egyedet. És addig a disznó vajon egy helyben áll? Úgy gondolom tehát, hogy a területnek egyértelmű szabályozás kell" - vélekedik.

A vaddisznók elleni küzdelem akkor válhat igazán eredményessé, ha sikerül megszüntetni azokat az okokat, amik miatt megjelentek közöttünk. Ez pedig nem könnyű feladat, a vaddisznó ugyanis képes alkalmazkodni az emberi környezethez. "Németországban, Lengyelországban, a skandináv államokban, a francia városokban is megjelentek az állatok. Alkalmazkodik a róka vagy a nyest is, de a vaddisznó már a mérete miatt is zavarja az embert. Szlovákiában és Romániában pedig a medvék megjelenése okoz problémát" - mondta Váczi János alpolgármester.

A budai hegyek beépült zöldövezetei, különösen a bozótos, elhanyagolt területek kitűnő búvóhelyet, a meggondolatlan zöldhulladék-kezelés remek táplálékforrást kínál az állatoknak, sokszor jobbat, mint az erdő. (Nem is beszélve az időnkénti tudatos etetésükről.) Hiába csökken tehát az erdőben a vaddisznóállomány, ha a belterületi élőhely vonzó az állat számára, odaköltözik és utódokat hoz létre. Sokszor az időjárási körülmények - nagy nyári szárazság vagy az elhúzódó, kemény tél - is arra ösztönzik az állatokat, hogy ivóvíz- és táplálékszerzés céljából bejöjjenek az emberek lakta területekre. A Hegyvidéki Önkormányzat tavaly kezdte meg a vaddisznók elleni küzdelmet. Legfontosabb feladata a folyamatos tájékoztatás a vaddisznókkal szembeni helyes viselkedésről, a zöldhulladék megfelelő kezeléséről, a vaddisznók ellen is védelmet nyújtó kerítés építéséről. Mindehhez a honlapon létrehozott külön menüponton túl egy éjjel-nappal hívható, a mezőőrnél csörgő információs vonalat is működtet, amelyen az érintettek baj esetén segítséget kérhetnek. "A leggyakrabban feltett kérdések arra vonatkoznak, hogyan lehet védekezni a vaddisznók ellen, és mi a helyes magatartás velük szemben" - számolt be a Pest-budai Látképnek Váczi János.

Mindez, valamint a befogók elhelyezése, a folyamatos bozótirtás és a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel való szoros együttműködés egyértelmű eredménye, hogy a probléma nem lett nagyobb az előző évhez képest. S ahogy a vaddisznók alkalmazkodása is az elmúlt években befejeződő évtizedes folyamat volt, visszaszorításuk is csak hosszabb idő alatt valósulhat meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.