Határok nélkül

/ 2017.04.12., szerda 16:56 /

Az ország egyik legsportosabb önkormányzata a hegyvidéki, amit nem csupán az intézményfejlesztések sokasága bizonyít. Idén ötödik alkalommal szervezte meg a XII. kerület a Nemzetközi Sportmenedzsment-konferenciát március 21-én.

„Kiemelt ágazatként tekintünk a sportra” – hangsúlyozta Váczi János alpolgármester, aki 2013-ban kezdeményezője volt az első konferencia megrendezésének. Éves költségvetésének mintegy két százalékát fordítja a XII. kerületi önkormányzat a sporttal kapcsolatos feladatokra. Az elmúlt négy évben rangos eseménnyé vált a konferencia, amely minden alkalommal más-más téma köré szerveződött, és amelyre egyre többen látogatnak el itthonról és külföldről is. Az idei előadások mindegyike a Magyarországon megrendezendő nagyszabású sporteseményekre fókuszált.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arra világított rá, hogy milyen fontos szerepe van a sport állami irányító szervének a kiemelt magyarországi események megvalósításában. Nick Kós, a Pricewaterhouse magyarországi ügyvezető igazgatója a sportversenyek rendezésének gazdasági és társadalmi hatásait elemezte. Szántó Éva, a budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója elmondta: 16 nap alatt 6 sportágban 76 versenyszám látható majd, akár 466 ezer jegyet is eladhatnak a szervezők, a 2500 sportoló és 1800 kísérő mellett pedig 7000 akkreditált személy és 1500 újságíró vesz részt az eseményen. A sportturizmus lehet a következő évek egyik legdinamikusabban fejlődő nemzetgazdasági ágazata – erről Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese beszélt. Idén például a három nagy budapesti futóversenyre 96 országból hozzánk látogató 21 ezer külföldi vendég itt-tartózkodása 3 milliárd forintos bevételt jelent, ami a tokaji borturizmus bevételének nagyjából felét teszi ki.

Váczi János úgy véli, helyi vagy kisebb közösségi szinten is megéri sporteseményt rendezni. A Hegyvidék ad 2017-ben helyszínt a kick-box- és a szkander-világbajnokságnak, valamint az immár tizenöt éves Nemzetközi Fitparádénak. Ezek olyan rendezvények, amelyek gazdaságilag, valamint a rendező MOM Sport Uszoda és Sportközpont életében is éreztetik hatásukat.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.