Határok nélkül

/ 2017.04.12., szerda 16:56 /

Az ország egyik legsportosabb önkormányzata a hegyvidéki, amit nem csupán az intézményfejlesztések sokasága bizonyít. Idén ötödik alkalommal szervezte meg a XII. kerület a Nemzetközi Sportmenedzsment-konferenciát március 21-én.

„Kiemelt ágazatként tekintünk a sportra” – hangsúlyozta Váczi János alpolgármester, aki 2013-ban kezdeményezője volt az első konferencia megrendezésének. Éves költségvetésének mintegy két százalékát fordítja a XII. kerületi önkormányzat a sporttal kapcsolatos feladatokra. Az elmúlt négy évben rangos eseménnyé vált a konferencia, amely minden alkalommal más-más téma köré szerveződött, és amelyre egyre többen látogatnak el itthonról és külföldről is. Az idei előadások mindegyike a Magyarországon megrendezendő nagyszabású sporteseményekre fókuszált.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arra világított rá, hogy milyen fontos szerepe van a sport állami irányító szervének a kiemelt magyarországi események megvalósításában. Nick Kós, a Pricewaterhouse magyarországi ügyvezető igazgatója a sportversenyek rendezésének gazdasági és társadalmi hatásait elemezte. Szántó Éva, a budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója elmondta: 16 nap alatt 6 sportágban 76 versenyszám látható majd, akár 466 ezer jegyet is eladhatnak a szervezők, a 2500 sportoló és 1800 kísérő mellett pedig 7000 akkreditált személy és 1500 újságíró vesz részt az eseményen. A sportturizmus lehet a következő évek egyik legdinamikusabban fejlődő nemzetgazdasági ágazata – erről Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese beszélt. Idén például a három nagy budapesti futóversenyre 96 országból hozzánk látogató 21 ezer külföldi vendég itt-tartózkodása 3 milliárd forintos bevételt jelent, ami a tokaji borturizmus bevételének nagyjából felét teszi ki.

Váczi János úgy véli, helyi vagy kisebb közösségi szinten is megéri sporteseményt rendezni. A Hegyvidék ad 2017-ben helyszínt a kick-box- és a szkander-világbajnokságnak, valamint az immár tizenöt éves Nemzetközi Fitparádénak. Ezek olyan rendezvények, amelyek gazdaságilag, valamint a rendező MOM Sport Uszoda és Sportközpont életében is éreztetik hatásukat.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.