Hátravan még a Savanyúleves!

/ 2011.03.24., csütörtök 17:14 /

Negyedik, egyben záró felvonásához érkezett a főváros egyik legszebb promenádjának felújítása az I. kerületi önkormányzat jóvoltából: a budavári Tóth Árpád sétány újjászületése 2005-ben kezdődött és várhatóan 2011. május 31-ére fejeződik be.

A Nőegylet utca és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közötti szakasz csaknem 89 millió forintba kerülő helyreállítása az előzőeknél azért is különlegesebb, mert a helyi vezetés úgy döntött: újraalkotja a sétány e részén található Savanyúleves bástya egykori pavilonját. A XIX. század végi építmény korhű mását 24 millió forintból építik meg. Első életében térzenét szolgáltatott, a másodikban előreláthatólag vendéglátással várja majd közönségét.

A sétányrekonstrukció első ütemét 2006-ban adták át: a Móra Ferenc és a Szentháromság utca között új burkolatok, utcabútorok kerültek a régiek helyére, és megkezdték az egységes fasor kialakítását. Következő lépésként 2009-ben a Dísz tértől a Móra Ferenc utcáig történtek hasonló munkálatok. A tavalyi, harmadik fázisban a Szentháromság utca és a Nőegylet utca közti darab öltözött új ruhába. Az idei, január 24-én indult felújítás a fennmaradó, Hadtörténeti Múzeumig futó promenádrészletet érinti: helyreállítják a zöldfelületeket és a mellvéd melletti gyalogutat, valamint automata öntözőrendszert telepítenek. A fasorból kivágták a kertészeti szakvéleményben rossz állapotúnak ítélt, 60-as években telepített juharfákat. Helyükre japáncseresznyét és vadgesztenyét ültetnek.

A Tóth Árpád sétány Bastei Promenade nevet viselő ősét az 1810-es években alakították ki. Számtalan átkeresztelést és átalakítást megélve, 1945 óta viseli a magyar elégiaköltészet kiemelkedő alakjának, a 39. számú ház egykori lakójának nevét, miközben a reformkor többnyelvű úri közönsége franciául és németül emlegette: a XIX. században először Vársétánynak, majd Bástya sétánynak, 1930-ban Horthy Miklós sétánynak, aztán 1931-től gróf Bethlen István sétánynak hívták. A "Basteit" a Várhegy nyugati, északi és részben keleti, várfalak mögötti hadi sikátorok helyére építették, miután a vár elvesztette erőd szerepét. A XIX. századi parkosítások a nyugati szakaszt érintették, a többi oldalt 1936-ban rendezték Buda visszavételének 250. évfordulója alkalmából. Végső formáját az 1966-70 közt zajló, II. világháborús sebeket begyógyító munkálatok során nyerte el. A keleti szakasz azóta egy másik költőóriásunk, Babits Mihály nevét viseli. A Tóth Árpád promenádon napjainkban a Fehérvári kaputól az Esztergomi rondelláig lehet elsétálni.

A sétány várfalát megtörő két török kori bástya, a Veli bej tornya és a Savanyúleves tornya közül utóbbin pavilon épül - vetítette előre már 1857-ben a magas rangú nőknek szóló Hölgyfutár című lap. A leghitelesebb bizonyíték a nyolcszögletű, nyitott építményről azonban egy 1895-ben készült fénykép (1960-tól 1980-ig helyén "vendéglátó-ipari egység" működött). A XIX. századi pavilonban rendszeresen játszó katonazenekar a Duna túloldalán élőket is odavonzotta a rangos budai polgárság körében amúgy is népszerű közterületre. A budavári korzó több évtizedig tartó sikere nem várt méreteket öltött: "Vasárnap délben nem lehet kimenni a Bástyasétányra - panaszkodnak a várbeliek -, zsufolva van pesti idegenekkel. A külföldiekre büszkék. Egy-egy angolnak, vagy franciának német szavakkal tarkított jelbeszédben magyarázzák a Vár nevezetességeit. De a pesti testvéreket nem szívlelik" - írják le a jelenséget a korabeli tudósítások. "Amikor a Közmunkatanács általános szabályozási tervében a Várhoz ért, egyik első gondolata az volt, hogy meg kell teremteni a Várbástyán a körsétányt... a vérmesebbek mindjárt úgy képzelték, hogy ne csak a gyalogosoké legyen, hanem fogatokkal is körbe-körbe lehessen rajta járni!" Így írja le a sétány második reneszánsza körüli 1874-es közhangulatot Lestyán Sándor Pest-Budai regélő című, 1940-ben kiadott könyvében. A Bástya sétányt másodszor 1887-ben nyitották meg a nagyközönség számára a főváros és a Közmunkatanács közötti hosszú, anyagiakról folytatott harcot követően. Bár a körpromenád álma nem valósulhatott meg teljességében, a budavári korzózás iránti vágy nem változott ma sem, amit bizonyít a Tóth Árpád sétányt felkeresők népes tábora a naposabb hétvégeken. A beruházó önkormányzat reményei szerint a promenád sokadik újjászületésével nyártól korszerű körülmények között korzózhatunk és a korhű pavilonnál ihatjuk frissítőnket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.