Hiányzó tartalom

/ 2016.04.27., szerda 17:13 /

Elkészült a Ludovika egyetemváros fejlesztésének első, új építésű fecskéje az Orczy-kert Nagyvárad tér felőli sarkán. A 13 ezer négyzetméteres, 600 férőhelyes, ötszintes épület a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kollégiuma, amely ugyan nem a projekt legfontosabb épülete, mégis mutat valamit abból, milyen építészeti színvonalat szánnak a beruházásnak.

A Finta Stúdió által tervezett, nemrég átadott épület beazonosíthatóan mai, de leginkább csak a homlokzatokon alkalmazott, színes szálcement burkolatok miatt. Két tömegre nyitott telepítése, tömegformálása szokványos, külső megjelenését tekintve lehetne olcsóbb irodaház vagy igényesebb lakóparki társasház. Homlokzati részleteivel, horizontális hangsúlyaival, kifelé nyitott tömegével inkább az út túloldalán álló SOTE-toronyra reflektál, mint a funkcióban hozzá tartozó, vele egy projektet képező Pollack-épületre.

A tervező számára a campus értékes főépülete láthatóan nem volt igazodási szempont, abban valószínűleg nem látott többet a saját korában funkcionalistának számító megoldásnál. Az új kollégiumi épületből hiányoznak azok a többlettartalmak, amelyeket ma az elegáns, időtálló műemlék tömbbe belelátunk, és amelyeket egy kiemelt presztízsű, példaértékűnek szánt beruházástól elvárhatunk. Az új kollégium azt engedi sejtetni, pár évtizedes használatra készült, szellemi és műszaki tartalmát tekintve nincs is benne több.

Az Orczy-kert fejlesztésének elsődleges építészeti feladata a 2014-ben felújított klasszicista tömb mai megjelenésű, de értékeit tekintve felvállalt folytatása lenne – az új kollégiumnak ez nem sikerült, nem is próbálkozott meg vele.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.