Hírek

/ 2017.07.19., szerda 16:38 /

Hírválogatás.

III. KERÜLET - Varázslat a Mészkő parkban

Megkezdődött a III. kerületi Mészkő park átépítése, és a tervek szerint szeptember 30-án birtokba is vehetik az itt élők a teljesen újjávarázsolt területet. A hasznos kialakításhoz az önkormányzat a lakosság elképzeléseit is begyűjtötte, így amfiteátrum-rendezvénytér, játszótér, kamaszoknak játszó-sportkert, pihenőkertek, kiállítótér, kutyajátszótér és parkoló váltja fel a jelenlegi állapotokat. A megvalósításhoz 380 millió forint kormányzati támogatás is érkezett.

XII. KERÜLET - Rajtol a Csörsz parki építkezés

Várhatóan még idén megkezdik a XII. kerületi Csörsz park rendbetételét, amelynek mérete az előzetes ijedelmek ellenére nem csökken a Testnevelési Egyetem campusfejlesztési tervei miatt. A területen megújulnak a zöldfelületek, korszerűsítik a játszóteret, bővítik a közvilágítást, és zajvédő falat emelnek a Hegyalja út által határolt oldalára. Az elképzelésekre 55 millió forint áll rendelkezésre, amelynek egy részéből idén a növényzet szépül meg, a többi jövőre folytatódik.

XVIII. KERÜLET - Erdélyi kápolnára gyűjtenek

Másfél millió forinttal támogatja a XVIII. kerületi önkormányzat az erdélyi Hegyközszentimrén a Szent Imre-kápolna építési munkálatait, amelyre a pestszentimrei Vasvári Pál Egyesület is szervezett adománygyűjtést. A zarándok kistemplom Szent Imre herceg emlékét őrizné meg az utókornak. Egyelőre a tornya és a kupola falai állnak, lassan zajlik az építkezés. A tervek elkészülte után az alapkőletétel már 2007-ben, Szent Imre herceg halálának ezeréves évfordulóján megtörtént. Akkor döntöttek az emlékhely megépítéséről a magyarlakta települések, amelyek nevében megjelenik az Imre szó.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.