Hírek

/ 2017.07.19., szerda 16:38 /

Hírválogatás.

III. KERÜLET - Varázslat a Mészkő parkban

Megkezdődött a III. kerületi Mészkő park átépítése, és a tervek szerint szeptember 30-án birtokba is vehetik az itt élők a teljesen újjávarázsolt területet. A hasznos kialakításhoz az önkormányzat a lakosság elképzeléseit is begyűjtötte, így amfiteátrum-rendezvénytér, játszótér, kamaszoknak játszó-sportkert, pihenőkertek, kiállítótér, kutyajátszótér és parkoló váltja fel a jelenlegi állapotokat. A megvalósításhoz 380 millió forint kormányzati támogatás is érkezett.

XII. KERÜLET - Rajtol a Csörsz parki építkezés

Várhatóan még idén megkezdik a XII. kerületi Csörsz park rendbetételét, amelynek mérete az előzetes ijedelmek ellenére nem csökken a Testnevelési Egyetem campusfejlesztési tervei miatt. A területen megújulnak a zöldfelületek, korszerűsítik a játszóteret, bővítik a közvilágítást, és zajvédő falat emelnek a Hegyalja út által határolt oldalára. Az elképzelésekre 55 millió forint áll rendelkezésre, amelynek egy részéből idén a növényzet szépül meg, a többi jövőre folytatódik.

XVIII. KERÜLET - Erdélyi kápolnára gyűjtenek

Másfél millió forinttal támogatja a XVIII. kerületi önkormányzat az erdélyi Hegyközszentimrén a Szent Imre-kápolna építési munkálatait, amelyre a pestszentimrei Vasvári Pál Egyesület is szervezett adománygyűjtést. A zarándok kistemplom Szent Imre herceg emlékét őrizné meg az utókornak. Egyelőre a tornya és a kupola falai állnak, lassan zajlik az építkezés. A tervek elkészülte után az alapkőletétel már 2007-ben, Szent Imre herceg halálának ezeréves évfordulóján megtörtént. Akkor döntöttek az emlékhely megépítéséről a magyarlakta települések, amelyek nevében megjelenik az Imre szó.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.