Hírmondó

/ 2017.08.16., szerda 18:02 /

Hírválogatás.

FERENCVÁROS - Bezár az Iparművészeti Múzeum

Megújul az Iparművészeti Múzeum: a magyarországi szecesszió egyik legszebb példájának tartott épületre nem csupán átfogó rekonstrukció vár, de Lechner Ödön tervei szerint ki is bővítik. Az átfogó műemléki rekonstrukció, az új szárny és a mélygarázs 25 milliárd forintba kerül. Az épületről korábban rossz állapota miatt leemelt kilátótornyot, a lanternát is újragyártják. Az építkezés a tervek szerint három évet vesz igénybe.

A múzeum szeptember 3-án fogad utoljára látogatókat. A zárás előtti hetekben épületséták, múzeumi jóga és interaktív programok várják az érdeklődőket, azok a látogatók pedig, akik a kiállításokon túl az épület rejtett zugaira, titkaira, raktáraira, műhelyeire is kíváncsiak, aranybérletet válthatnak. A világ egyik legjelentősebb iparművészeti gyűjteményével rendelkező múzeum több százezer darabos kollekcióját egy-két éven belül teljes egészében elérhetővé teszik az interneten.

Felújították a Margit-szigeti Casinót

Átadták a Margit-szigeti Casino felújított épületét, amely a 17. vizes világbajnokság alatt a szervezők egyik otthonául szolgált. Az Ybl Miklós tervei alapján készült épület – korábbi nevén Holdudvar– teljes rekonstrukción esett át.

ÚJBUDA - Teret kapott Ljubljana

A szlovén főváros, Ljubljana nevét vette fel egy XI. kerületi tér. A Bükköny és a Sáfrány utca déli végénél lévő, eddig névtelen közterület elnevezéséről a Fővárosi Közgyűlés június 21-i ülésén döntött. A szlovén és a magyar főváros kivételesen jó kapcsolatokat ápol. Az utóbbi években lényeges megállapodások születtek főként a kultúra, a turisztika, az energetika, a közlekedés, a vízgazdálkodás és a városfejlesztés területén. Az úgynevezett zöld városok, okos infrastruktúra témakörben is vannak előremutató együttműködések.

ÓBUDA–BÉKÁSMEGYER - Bontják a régi piacot Békásmegyeren

Már zajlik a régi piac szabadtéri, őstermelői részének bontása, az új vásárcsarnok építésének első ütemében ugyanis ezt a részt újítják meg, hiszen a régi parkolóhelyén épül majd a 190 férőhelyes mélygarázs. Az eddig itt működő árusok az építkezés idejére átköltöztek a közeli ideiglenes piac területére, a mostani árusítóhelyet felváltó új vásárcsarnok várhatóan 2019 őszére készül majd el. A nagyjából 4 milliárd forintos, komplex beruházás 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg.

TERÉZVÁROS - Félmilliárd a Capa Központ bővítésére

Csaknem 500 millió forintból újulhat meg és bővülhet a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a kormány határozata értelmében, hogy megvalósulhasson a Robert Capa életművét bemutató állandó kiállítás. A Nagymező utca 8. szám alatt találhatóépület rekonstrukciójára és bővítésére 490,6 millió forintot szán a kormány.

A budapesti Capa Központ 2013-ban nyílt meg többek között azzal a céllal, hogy népszerűsítse Robert Capa munkásságát és ápolja örökségét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.