Hírmondó

/ 2017.08.16., szerda 18:02 /

Hírválogatás.

FERENCVÁROS - Bezár az Iparművészeti Múzeum

Megújul az Iparművészeti Múzeum: a magyarországi szecesszió egyik legszebb példájának tartott épületre nem csupán átfogó rekonstrukció vár, de Lechner Ödön tervei szerint ki is bővítik. Az átfogó műemléki rekonstrukció, az új szárny és a mélygarázs 25 milliárd forintba kerül. Az épületről korábban rossz állapota miatt leemelt kilátótornyot, a lanternát is újragyártják. Az építkezés a tervek szerint három évet vesz igénybe.

A múzeum szeptember 3-án fogad utoljára látogatókat. A zárás előtti hetekben épületséták, múzeumi jóga és interaktív programok várják az érdeklődőket, azok a látogatók pedig, akik a kiállításokon túl az épület rejtett zugaira, titkaira, raktáraira, műhelyeire is kíváncsiak, aranybérletet válthatnak. A világ egyik legjelentősebb iparművészeti gyűjteményével rendelkező múzeum több százezer darabos kollekcióját egy-két éven belül teljes egészében elérhetővé teszik az interneten.

Felújították a Margit-szigeti Casinót

Átadták a Margit-szigeti Casino felújított épületét, amely a 17. vizes világbajnokság alatt a szervezők egyik otthonául szolgált. Az Ybl Miklós tervei alapján készült épület – korábbi nevén Holdudvar– teljes rekonstrukción esett át.

ÚJBUDA - Teret kapott Ljubljana

A szlovén főváros, Ljubljana nevét vette fel egy XI. kerületi tér. A Bükköny és a Sáfrány utca déli végénél lévő, eddig névtelen közterület elnevezéséről a Fővárosi Közgyűlés június 21-i ülésén döntött. A szlovén és a magyar főváros kivételesen jó kapcsolatokat ápol. Az utóbbi években lényeges megállapodások születtek főként a kultúra, a turisztika, az energetika, a közlekedés, a vízgazdálkodás és a városfejlesztés területén. Az úgynevezett zöld városok, okos infrastruktúra témakörben is vannak előremutató együttműködések.

ÓBUDA–BÉKÁSMEGYER - Bontják a régi piacot Békásmegyeren

Már zajlik a régi piac szabadtéri, őstermelői részének bontása, az új vásárcsarnok építésének első ütemében ugyanis ezt a részt újítják meg, hiszen a régi parkolóhelyén épül majd a 190 férőhelyes mélygarázs. Az eddig itt működő árusok az építkezés idejére átköltöztek a közeli ideiglenes piac területére, a mostani árusítóhelyet felváltó új vásárcsarnok várhatóan 2019 őszére készül majd el. A nagyjából 4 milliárd forintos, komplex beruházás 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg.

TERÉZVÁROS - Félmilliárd a Capa Központ bővítésére

Csaknem 500 millió forintból újulhat meg és bővülhet a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a kormány határozata értelmében, hogy megvalósulhasson a Robert Capa életművét bemutató állandó kiállítás. A Nagymező utca 8. szám alatt találhatóépület rekonstrukciójára és bővítésére 490,6 millió forintot szán a kormány.

A budapesti Capa Központ 2013-ban nyílt meg többek között azzal a céllal, hogy népszerűsítse Robert Capa munkásságát és ápolja örökségét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.