Hírmondó

/ 2018.02.21., szerda 16:34 /

Hírválogatás.

ÚJBUDA - Fejlesztik az egészségközpontot

Mintegy 3,7 milliárd forint fejlesztési támogatást kap idén a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, a következő években pedig még további ötmilliárdra számíthatnak. A fejlesztések részeként többek között nagy értékű kép-alkotó diagnosztikai, műtéti és aneszteziológiai eszközök beszerzésére lesz lehetőség. Két éven belül pedig várhatóan elkezdődik a dél-budai centrumkórház építése is, amelybe az oktató intézmény aktív osztályai költöznek majd át. Ez az építkezés az Egészséges Budapest Program egyetlen zöldmezős beruházása lesz, és a tervek szerint a XXI. századi modern magyar egészségügy korszakos védjegyévé válhat. Az új, ezerágyas központ 1,2 millió ember ellátásáért lesz felelős Budapesten és Pest megyében. A komplexum része lesz majd egy saját nővérszálló, a dolgozók gyermekeit fogadó 60-60 férőhelyes bölcsőde és óvoda, saját mentőállomás és helikopterleszálló bázis.

BELVÁROS – Zsolnay- és Herendi-kút a József nádor téren

Herendi- és Zsolnay-szökőkút díszíti majd hamarosan a belvárosi József nádor teret. A tervek szerint előbbi egy kortárs iparművészeti alkotás lesz, míg utóbbi a dél-erdélyi Herkulesfürdőn 1887-ben Alpár Ignác tervei alapján épített kút pontos mása (képünkön). A Herendi alapja rozsdamentes acélváz, közepéből ível felfelé a porcelántest, amelyből bimbókra emlékeztető hajtások „nőnek” ki. Ezek éjszakánként belülről kivilágíthatók. A medence is mintás lesz, benne a vizet pedig habosító fúvókák fodrozzák majd. A kutak önmagukban is szép látványt nyújtanak, de az egész teret megújítják, hogy turisztikailag vonzóbbá válhasson.

I. KERÜLET - Megújul a Budai Vigadó

Hamarosan véget ér a Budai Vigadó teljes rekonstrukciója. A műemlék épület rendbetétele tavaly tavasszal kezdődött. A budai polgárok kezdeményezésére 120 évvel ezelőtt építeni kezdett palotában áprilisra visszaállítják a dísztermet, lefedik a belső udvart és megújul a kupolatér. Kiállítótermet, előadó-és tánctermet, tetőteraszt alakítanak ki, a színházterem színpadát hátrébb húzzák. A második emeleten kap helyet a Folklórdokumentációs Központ. A tetőtérben próbatermek lesznek, a kézműves műhelyeket a földszintre helyezik, ami a közvetlen közönségkapcsolatot szolgálja.

JÓZSEFVÁROS - Szépül a Ludovika-campus

Végéhez közelít az eddigi legnagyobb egybefüggő magyarországi egyetemi campusfejlesztés első üteme. A nagyszabású állami beruházás részeként megújult a főépület, megépült az új oktatási központ és a sportcsarnok, és hamarosan újjászületik a történeti Orczy-park is. A kertészeti és tájépítészeti rekonstrukció eredményeként egy hektárral nő a zöldfelület, s a reggel hattól este tíz óráig a nagyközönség előtt is nyitott, folyamatosan őrzött angolparkban bővülnek a sport-és szabadidős lehetőségek. A campuson a magyar lovassport is visszakapja hajdani bázisát: megújul az 1500 négyzetméteres fedett lovarda. A huszonnégy bokszot magába foglaló lóistálló és a nyitott karám mellé díjugrató és díjlovagló pálya is épül. A 2015–2018 között megvalósuló első ütemre 40 milliárd forintot fordít a kormány.

XVIII. KERÜLET - Alakul a Kossuth tér

Folytatódik a XVIII. kerületi Kossuth tér rehabilitációja. Most a tér belső fele következik a Sztehlo iskola, illetve a templomok vonaláig. A Gyöngyvirág utca felőli rész, a sétány, a világítás, a térbútorok elsősorban az idősebb látogatók kényelmét fogják szolgálni, a Thököly út felőli rész a fiatalok igényei szerint formálódik majd, itt mobil színpad is felállítható. A tér középső egysége pedig pihenőpark lesz. Átalakul a Petőfi-emlékmű körüli terület is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.