valasz.hu/pest_budai_latkep/ujjaszuletes-102390

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/ujjaszuletes-102390

Hírmondó

/ 2018.03.28., szerda 17:31 /

Hírválogatás.

III. KERÜLET - A legmodernebb strand

Várhatóan nyáron nyitja meg kapuit a főváros beruházásában és kormányzati támogatással megújuló Csillaghegyi strandfürdő. Az eredeti és jelenleg is működőképes három medence mellé tizenegy új épül, amelyek közül az egyik alkalmas lesz versenyek megszervezésére is, de sós vizes, tan-és babamedencét is létesítenek. A tervek szerint a III. kerületi létesítmény Budapest legkorszerűbb, leglátványosabb, legmodernebb strandja lesz, csúszdaparkkal, valamint a hatszintes új strandépületben külön wellnessrészleggel és vendéglátói szinttel. A beruházás költségeinek zömét, mintegy 3,2 milliárd forintot a főváros finanszírozza, de az áramellátást biztosító napelemes rendszer működéséhez a kormányzat segítségével háromszázmillió forintnyi európai uniós támogatás is érkezett.

FŐVÁROS - Megújul a Széna tér

A felújított Széll Kálmán térhez méltóvá szeretnék tenni az onnan alig néhány lépésre található Széna teret, így 2019 májusában annak felújítási munkálatai is elkezdődhetnek Tarlós István múlt heti bejelentése alapján. A tervek szerint a buszpályaudvart más helyre telepítve megnövelnék a zöldterületet, de erről még folynak ez egyeztetések. Megszüntetik továbbá az Ostrom utca és a Hattyú utca közötti parkolót, és e két utca térhez kapcsolódó szakaszát is felújítják. A mintegy 2,5 milliárd forintra becsült beruházás jövő év végére el is készülhet. A Széna tér megújítása a Blaha Lujza tér rekonstrukciójával együtt került be a főváros idei költségvetésébe. Mint a főpolgármester emlékeztetett, ez a fejlesztés is annak köszönhető, hogy a kormány 2010-ben átvállalta a főváros 251 milliárd forintra felhalmozott adósságállományát.

JÓZSEFVÁROS - Kórházra 26,6 milliárd

Az elkövetkező évtizedeket meghatározó fejlesztés indulhat el a fővárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően. A mintegy 26,6 milliárd forintra becsült beruházások révén Európában egyedülálló gyermekgyógyászati szakmakoncentráció és épületfejlesztés várható. Két új tömb épül a kórház területén, az egyik egy 23 ezer négyzetméteres belgyógyászati, a másik pedig a gyermekpszichiátriai és gyermekaddiktológiai ellátást szolgálja majd. Kialakítanak egy diagnosztikai laboratóriumot is. A józsefvárosi önkormányzat egy orvosi ügyeletet ellátó autót adományozott az intézménynek.

I. KERÜLET - Múzeum Andrássy grófnak

Andrássy Emlékmúzeum létrehozásáról döntött a kormány, a kulturális intézményt a Magyar Nemzeti Múzeum részeként a Bem rakparti egykori Andrássy-palotában alakítják ki. A palotát gróf Andrássy Gyula miniszterelnök építtette 1878–1880 között. A ház belső berendezését Rippl-Rónai József tervezte. A Thék bútorgyár bútorai mellett értékes műtárgyak, kárpitok, faliszőnyegek díszítették a palotát. Magyar szecessziós művészek és klasszikus mesterek (Rembrandt, Rubens, Monet és mások) alkotásai sorakoztak a falakon. A műkincseket 1945-ben Moszkvába szállította a Vörös Hadsereg. Az egykori palotában aztán 1966-ig fegyvergyár működött, majd az I. kerület művelődési háza lett.

ERZSÉBETVÁROS - Okoshotel nyílt

Budapesten megnyílt Európa első négycsillagos, teljes egészében a vendég okostelefonja által vezérelt okoshotelje, a KViHotel a VII. kerületben. A negyvenszobás létesítmény a TMRW Hotels applikáció segítségével majdnem teljesen személyzet nélkül működik, szinte valamennyi funkciót okostelefonja segítségével irányít a vendég a becsekkolástól a kijelentkezésig.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.