Hírmondó

/ 2018.03.28., szerda 17:31 /

Hírválogatás.

III. KERÜLET - A legmodernebb strand

Várhatóan nyáron nyitja meg kapuit a főváros beruházásában és kormányzati támogatással megújuló Csillaghegyi strandfürdő. Az eredeti és jelenleg is működőképes három medence mellé tizenegy új épül, amelyek közül az egyik alkalmas lesz versenyek megszervezésére is, de sós vizes, tan-és babamedencét is létesítenek. A tervek szerint a III. kerületi létesítmény Budapest legkorszerűbb, leglátványosabb, legmodernebb strandja lesz, csúszdaparkkal, valamint a hatszintes új strandépületben külön wellnessrészleggel és vendéglátói szinttel. A beruházás költségeinek zömét, mintegy 3,2 milliárd forintot a főváros finanszírozza, de az áramellátást biztosító napelemes rendszer működéséhez a kormányzat segítségével háromszázmillió forintnyi európai uniós támogatás is érkezett.

FŐVÁROS - Megújul a Széna tér

A felújított Széll Kálmán térhez méltóvá szeretnék tenni az onnan alig néhány lépésre található Széna teret, így 2019 májusában annak felújítási munkálatai is elkezdődhetnek Tarlós István múlt heti bejelentése alapján. A tervek szerint a buszpályaudvart más helyre telepítve megnövelnék a zöldterületet, de erről még folynak ez egyeztetések. Megszüntetik továbbá az Ostrom utca és a Hattyú utca közötti parkolót, és e két utca térhez kapcsolódó szakaszát is felújítják. A mintegy 2,5 milliárd forintra becsült beruházás jövő év végére el is készülhet. A Széna tér megújítása a Blaha Lujza tér rekonstrukciójával együtt került be a főváros idei költségvetésébe. Mint a főpolgármester emlékeztetett, ez a fejlesztés is annak köszönhető, hogy a kormány 2010-ben átvállalta a főváros 251 milliárd forintra felhalmozott adósságállományát.

JÓZSEFVÁROS - Kórházra 26,6 milliárd

Az elkövetkező évtizedeket meghatározó fejlesztés indulhat el a fővárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően. A mintegy 26,6 milliárd forintra becsült beruházások révén Európában egyedülálló gyermekgyógyászati szakmakoncentráció és épületfejlesztés várható. Két új tömb épül a kórház területén, az egyik egy 23 ezer négyzetméteres belgyógyászati, a másik pedig a gyermekpszichiátriai és gyermekaddiktológiai ellátást szolgálja majd. Kialakítanak egy diagnosztikai laboratóriumot is. A józsefvárosi önkormányzat egy orvosi ügyeletet ellátó autót adományozott az intézménynek.

I. KERÜLET - Múzeum Andrássy grófnak

Andrássy Emlékmúzeum létrehozásáról döntött a kormány, a kulturális intézményt a Magyar Nemzeti Múzeum részeként a Bem rakparti egykori Andrássy-palotában alakítják ki. A palotát gróf Andrássy Gyula miniszterelnök építtette 1878–1880 között. A ház belső berendezését Rippl-Rónai József tervezte. A Thék bútorgyár bútorai mellett értékes műtárgyak, kárpitok, faliszőnyegek díszítették a palotát. Magyar szecessziós művészek és klasszikus mesterek (Rembrandt, Rubens, Monet és mások) alkotásai sorakoztak a falakon. A műkincseket 1945-ben Moszkvába szállította a Vörös Hadsereg. Az egykori palotában aztán 1966-ig fegyvergyár működött, majd az I. kerület művelődési háza lett.

ERZSÉBETVÁROS - Okoshotel nyílt

Budapesten megnyílt Európa első négycsillagos, teljes egészében a vendég okostelefonja által vezérelt okoshotelje, a KViHotel a VII. kerületben. A negyvenszobás létesítmény a TMRW Hotels applikáció segítségével majdnem teljesen személyzet nélkül működik, szinte valamennyi funkciót okostelefonja segítségével irányít a vendég a becsekkolástól a kijelentkezésig.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.