Hírmondó

/ 2018.04.25., szerda 15:37 /

Hírválogatás.

XIII. KERÜLET - Zöldbe borult a Tahi lakótelep

A XIII. kerületi önkormányzat 250 millió forintos beruházásával újabb lakótelepi közpark újult meg. A Tahi utca, Fiastyúk utca és Göncöl utca által határolt terület hangulatos pihenőparkkal, gumiburkolatú játszótérrel és szabadtéri fitneszeszközökkel várja a környék lakóit. A beruházás része annak az önkormányzati tervnek, amely célul tűzte ki a hatvanas években épült lakótelepek közterületeinek megszépítését. A kerület vezetése az AngyalZöld és AngyalZöld+ elnevezésű zöldfejlesztési stratégiájával egészen 2033-ig kijelölte a városrész folyamatos, fenntartható humanizálásának konkrét lépéseit. Ennek keretében idén másfél milliárd forintot fordítanak a kerület megszépítésére.

XIV. KERÜLET - Járművek helyett feltalálók

Kőbányán épül majd fel az új Közlekedési Múzeum, míg egykori városligeti helye a világháború előtti külsővel épül fel újra. Itt talál majd otthonra a Magyar Innováció Háza. Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elárulta, a Magyar Innováció Házában olyan találmányokat, fejlesztéseket mutatnak majd be, amelyek a mai Magyarország, mai magyar feltalálók, startupok, innovációs műhelyek sikerei, hogy ösztönzőleg hassanak a fiatalokra önmagukat kipróbálni, vállalkozni. Az új Közlekedési Múzeum építkezése – a MÁV Északi Járműjavító területén – azonban 2020-ig még várat magára. Az ütemezés jelenleg a kiviteli tervek elkészítéséig tart: ennek dátuma 2020. A részletes terv ismeretében szeretné a kormány kimondani a végleges döntést, és akkor lehet majd határidőt adni a megnyitás időpontjára is.

FŐVÁROS - Bővülő kisföldalatti

Kiírta a közbeszerzést a BKK a Millenniumi Földalatti vasút, a kisföldalatti bővítésére. A tervek szerint mindkét irányban hosszabb lesz a vonal, új járművek és akadálymentesített megállók is lesznek. Új végállomás épül a Vigadó téren, és új állomás a Hungária körút alatt. A vonalat meghosszabbítják a Mexikói úttól a Kassai térig, majd egy újabb ütemben a Kassai tértől a Marcheggi hídnál felépítendő új közlekedési csomópontig. Lift és új kijárat épül a Deák Ferenc téren, új kijárat lesz az Oktogonon és a Hősök terén is, több állomást akadálymentesítenek. Sajtóhírek szerint új járművek is érkeznek a vonalra.

XVIII. KERÜLET - Kápolnát szenteltek

Bár már hónapok óta használják, a templomszentelésre még csak a minap adódott sor a XVIII. kerületi kastélydombi Luther-kápolnában. Az ünnepi istentiszteletet Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke tartotta csakúgy, mint az alapkőletételt. A templomot advent második vasárnapján vehette birtokba a gyülekezet, amely hetven éve várt egy saját épületre. A „magtártemplomot” Krizsán András Ybl-díjas építész tervezte.

I. KERÜLET - Elkészült a Budai Vigadó

Szeptemberben nyitja meg kapuit a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó felújított épülete, nyár végére fokozatosan költöztetik vissza az intézményt a Corvin térre. A költözésnél elsőbbséget élvez a színházterem és a könyvtár, amelynek több mint 40 ezer kötetét kell visszapakolni, rendszerezni. A színpadi gépészet beszerelése is legalább két hónapot vesz igénybe. A felújítás során az épület földszintjén elbontották az utólagos galériabeépítéseket, így helyreállíthatóvá váltak az eredeti, nagy belmagasságú terek.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.