Hírmondó

/ 2018.04.25., szerda 15:37 /

Hírválogatás.

XIII. KERÜLET - Zöldbe borult a Tahi lakótelep

A XIII. kerületi önkormányzat 250 millió forintos beruházásával újabb lakótelepi közpark újult meg. A Tahi utca, Fiastyúk utca és Göncöl utca által határolt terület hangulatos pihenőparkkal, gumiburkolatú játszótérrel és szabadtéri fitneszeszközökkel várja a környék lakóit. A beruházás része annak az önkormányzati tervnek, amely célul tűzte ki a hatvanas években épült lakótelepek közterületeinek megszépítését. A kerület vezetése az AngyalZöld és AngyalZöld+ elnevezésű zöldfejlesztési stratégiájával egészen 2033-ig kijelölte a városrész folyamatos, fenntartható humanizálásának konkrét lépéseit. Ennek keretében idén másfél milliárd forintot fordítanak a kerület megszépítésére.

XIV. KERÜLET - Járművek helyett feltalálók

Kőbányán épül majd fel az új Közlekedési Múzeum, míg egykori városligeti helye a világháború előtti külsővel épül fel újra. Itt talál majd otthonra a Magyar Innováció Háza. Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elárulta, a Magyar Innováció Házában olyan találmányokat, fejlesztéseket mutatnak majd be, amelyek a mai Magyarország, mai magyar feltalálók, startupok, innovációs műhelyek sikerei, hogy ösztönzőleg hassanak a fiatalokra önmagukat kipróbálni, vállalkozni. Az új Közlekedési Múzeum építkezése – a MÁV Északi Járműjavító területén – azonban 2020-ig még várat magára. Az ütemezés jelenleg a kiviteli tervek elkészítéséig tart: ennek dátuma 2020. A részletes terv ismeretében szeretné a kormány kimondani a végleges döntést, és akkor lehet majd határidőt adni a megnyitás időpontjára is.

FŐVÁROS - Bővülő kisföldalatti

Kiírta a közbeszerzést a BKK a Millenniumi Földalatti vasút, a kisföldalatti bővítésére. A tervek szerint mindkét irányban hosszabb lesz a vonal, új járművek és akadálymentesített megállók is lesznek. Új végállomás épül a Vigadó téren, és új állomás a Hungária körút alatt. A vonalat meghosszabbítják a Mexikói úttól a Kassai térig, majd egy újabb ütemben a Kassai tértől a Marcheggi hídnál felépítendő új közlekedési csomópontig. Lift és új kijárat épül a Deák Ferenc téren, új kijárat lesz az Oktogonon és a Hősök terén is, több állomást akadálymentesítenek. Sajtóhírek szerint új járművek is érkeznek a vonalra.

XVIII. KERÜLET - Kápolnát szenteltek

Bár már hónapok óta használják, a templomszentelésre még csak a minap adódott sor a XVIII. kerületi kastélydombi Luther-kápolnában. Az ünnepi istentiszteletet Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke tartotta csakúgy, mint az alapkőletételt. A templomot advent második vasárnapján vehette birtokba a gyülekezet, amely hetven éve várt egy saját épületre. A „magtártemplomot” Krizsán András Ybl-díjas építész tervezte.

I. KERÜLET - Elkészült a Budai Vigadó

Szeptemberben nyitja meg kapuit a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó felújított épülete, nyár végére fokozatosan költöztetik vissza az intézményt a Corvin térre. A költözésnél elsőbbséget élvez a színházterem és a könyvtár, amelynek több mint 40 ezer kötetét kell visszapakolni, rendszerezni. A színpadi gépészet beszerelése is legalább két hónapot vesz igénybe. A felújítás során az épület földszintjén elbontották az utólagos galériabeépítéseket, így helyreállíthatóvá váltak az eredeti, nagy belmagasságú terek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.