Igyekezet, elismerés – Befogadó Művészeti Fesztivál

/ 2011.10.28., péntek 19:23 /

Sérült fiatalok számára rendeztek művészeti fesztivált október 24-én délután a Városmajori Gimnáziumban az intézmény végzős tanulói.

A Befogadó Művészeti Fesztivál logója

Az iskola aulájában mintegy százhúsz, 10-25 év közötti testi és szellemi fogyatékkal élő gyermek mutatkozott be különböző produkciókkal. A csoportosan vagy egyénileg fellépő diákok szavaltak, táncoltak, énekeltek, zenéltek, és voltak, akik színi előadással kedveskedtek a közönségnek. A Befogadó Művészeti Fesztiválra képzőművészeti alkotásokkal is lehetett jelentkezni; a közel negyven beérkezett rajzból és festményből a szervező diákok kiállítást rendeztek a gimnázium aulájában.

A rajzokat és a harminchat produkciót művészekből álló zsűri értékelte: Elek Dóra, a Baltazár Színház igazgatója, Gundel-Takács Gábor televíziós műsorvezető, Karafiáth Orsolya költőnő, Novák Ferenc koreográfus, Miklósa Erika operaénekesnő, Weisz Fanni modell, Tarr Hajnalka képzőművész, Pálos Anna festőművész. Az iskolát Vértesaljai Mária rajztanár és az ötletgazda fiatalok nevében egy diák is képviselte.

A fellépő tanulók nyolc iskolából érkeztek. A Fekete István Általános Iskola, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, a Dr. Török Béla Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola, a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, az ADDETUR Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskola, és a Bliss Alapítvány diákjai szerepeltek a délután folyamán. A méltatások után minden fellépő és résztvevő kis ajándékcsomagot vihetett haza, melyben egy marcipánfigura és a fesztivál emblémáját ábrázoló kerámiakorong volt. 

A Városmajori Gimnázium végzős tanulói számára az iskola által szervezett „Tolerancia-nap" adta az ötletet a fesztivál megrendezésére. Felismerték, hogy amíg számukra magától értetődő, hogy számtalanszor bizonyíthatják tehetségüket családjuknak, iskolájuknak, addig ez a lehetőség nem mindenkinek adatik meg. Úgy gondolták, hogy a sérült gyerekek is örülnének egy olyan alkalomnak, amikor produkcióikkal és alkotásaikkal megmutathatják tudásukat egymásnak, szüleiknek, másoknak is. A fesztivált megálmodó és megalkotó gimnazista fiatalok ügyüknek nem csak iskolájuk tanárait, tanulóit, szüleiket nyerték meg, hanem művészeket és különböző vállalatokat is sikerült maguk mellé állítaniuk, akik komoly anyagi támogatást és tárgyi segítséget nyújtottak a fesztivál lebonyolításához.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.