Ingyenes taxi Erzsébetvárosban

/ 2018.02.21., szerda 16:28 /

Elektromos személyszállító szolgáltatást vezetett be a kerületieknek a VII. kerületi önkormányzat. Ráadásul ingyenesen.

A városban közlekedőknek egy ideje feltűnhetett, hogy az elmúlt egy-két évben ugrásszerűen megnőtt az elektromos autók száma, gyakran suhan el mellettünk egy-egy zöld rendszámos jármű. Ezeknek a gépkocsiknak egy Budapesthez hasonló nagyvárosban számos előnyük van: nem szennyezik tovább a város levegőjét, és a zajtól is megkímélik a lakosokat. Üzemanyagukat akár az otthoni konnektorokból is nyerhetik, de városszerte is egyre több a gyorstöltésüket lehetővé tevő, speciális töltőállomás, így, ha a tulajdonos híján van az energiának, könnyedén találhat „villanykutat” magának.

A VII. kerületben azonban egy ideje már bárki élvezheti az elektromos autózás előnyeit – ráadásul teljesen ingyen. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat ugyanis nemrégiben – 2014-es ígéretét betartva, Bajkai István alpolgármester kezdeményezésére – elektromos személyszállítási szolgáltatást indított, amelyet reggel 8-tól délután 4 óráig mindennap igénybe vehetnek a kerületben élők.

Az önkormányzat szerint a szolgáltatás jelentősen megkönnyíti a rászoruló kerületi lakosok (köztük az idősek, a kismamák, a többgyermekes családok, a hátrányos helyzetűek) életét: a két taxi kivételes segítséget jelent a nagybevásárlásra, egészségügyi intézménybe vagy bármilyen rendezvényre utazók számára.

A hétszemélyes (a sofőrön kívül tehát hat személy szállítására alkalmas), 100 százalékban elektromos Nissan E-NV200 típusú gépkocsik a szolgáltatás bevezetése óta igen népszerűek lettek a kerületiek körében. Használatuk egyszerű, mindössze annyi szükséges hozzá, hogy az utazni kívánó lakos a tervezett indulást 72 órával megelőzően telefonon, emailen vagy személyesen bejelentse használati igényét az Erzsébetvárosi Szolgáltató Kft. diszpécseri irodájában. Az önkormányzat tervezi a népszerű szolgáltatás bővítését, így a jövőben várhatóan egyre több helyen találkozhatunk majd az erzsébetvárosi elektromos taxikkal.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.