valasz.hu/pest_budai_latkep/kalvinista-memento-103464

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/kalvinista-memento-103464

Ingyenes taxi Erzsébetvárosban

/ 2018.02.21., szerda 16:28 /

Elektromos személyszállító szolgáltatást vezetett be a kerületieknek a VII. kerületi önkormányzat. Ráadásul ingyenesen.

A városban közlekedőknek egy ideje feltűnhetett, hogy az elmúlt egy-két évben ugrásszerűen megnőtt az elektromos autók száma, gyakran suhan el mellettünk egy-egy zöld rendszámos jármű. Ezeknek a gépkocsiknak egy Budapesthez hasonló nagyvárosban számos előnyük van: nem szennyezik tovább a város levegőjét, és a zajtól is megkímélik a lakosokat. Üzemanyagukat akár az otthoni konnektorokból is nyerhetik, de városszerte is egyre több a gyorstöltésüket lehetővé tevő, speciális töltőállomás, így, ha a tulajdonos híján van az energiának, könnyedén találhat „villanykutat” magának.

A VII. kerületben azonban egy ideje már bárki élvezheti az elektromos autózás előnyeit – ráadásul teljesen ingyen. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat ugyanis nemrégiben – 2014-es ígéretét betartva, Bajkai István alpolgármester kezdeményezésére – elektromos személyszállítási szolgáltatást indított, amelyet reggel 8-tól délután 4 óráig mindennap igénybe vehetnek a kerületben élők.

Az önkormányzat szerint a szolgáltatás jelentősen megkönnyíti a rászoruló kerületi lakosok (köztük az idősek, a kismamák, a többgyermekes családok, a hátrányos helyzetűek) életét: a két taxi kivételes segítséget jelent a nagybevásárlásra, egészségügyi intézménybe vagy bármilyen rendezvényre utazók számára.

A hétszemélyes (a sofőrön kívül tehát hat személy szállítására alkalmas), 100 százalékban elektromos Nissan E-NV200 típusú gépkocsik a szolgáltatás bevezetése óta igen népszerűek lettek a kerületiek körében. Használatuk egyszerű, mindössze annyi szükséges hozzá, hogy az utazni kívánó lakos a tervezett indulást 72 órával megelőzően telefonon, emailen vagy személyesen bejelentse használati igényét az Erzsébetvárosi Szolgáltató Kft. diszpécseri irodájában. Az önkormányzat tervezi a népszerű szolgáltatás bővítését, így a jövőben várhatóan egyre több helyen találkozhatunk majd az erzsébetvárosi elektromos taxikkal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.