Intelligens világítás

/ 2017.07.19., szerda 16:21 /

A tesztidőszak után már végleges mozgásérzékelő módban világítanak a Normafa futóút lámpái.

Tavaly augusztusban vehették birtokukba a mozgás és a zöld szerelmesei a János-hegyi futóutat. A Normafa és a Libegő felső végállomása közötti, majd két kilométeres útszakasz felújításával folytatódott a környék rehabilitációs programja – tájékoztatott Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy a Jánoshegyi út a mozogni vágyóké lett, sorompóval zárták le, csak engedéllyel lehet behajtani. Mint monda: a korábbi, rendkívül rossz állapotú aszfaltúton is sokan futottak, sétáltak, kerékpároztak, de az új, ízületeket kímélő burkolat miatt egyre többen döntenek a sportolás mellett. A különleges világítással felszerelt pálya mostantól biztonsággal használható sötétedés után is – a nagy kánikulák idején ez sok futónak igazán jó hír.

A lámpák működéséről Pokorni Zoltán elmondta, hogy a helyzetjelző alapvilágítás az odaérkező futók előtt erősebb fokozatra kapcsol, majd fél perc alatt visszaáll csökkentett üzemmódra. Az intelligens világítás kialakításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy csökkentsék az energiafelhasználást.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.