valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

Intelligens világítás

/ 2017.07.19., szerda 16:21 /

A tesztidőszak után már végleges mozgásérzékelő módban világítanak a Normafa futóút lámpái.

Tavaly augusztusban vehették birtokukba a mozgás és a zöld szerelmesei a János-hegyi futóutat. A Normafa és a Libegő felső végállomása közötti, majd két kilométeres útszakasz felújításával folytatódott a környék rehabilitációs programja – tájékoztatott Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy a Jánoshegyi út a mozogni vágyóké lett, sorompóval zárták le, csak engedéllyel lehet behajtani. Mint monda: a korábbi, rendkívül rossz állapotú aszfaltúton is sokan futottak, sétáltak, kerékpároztak, de az új, ízületeket kímélő burkolat miatt egyre többen döntenek a sportolás mellett. A különleges világítással felszerelt pálya mostantól biztonsággal használható sötétedés után is – a nagy kánikulák idején ez sok futónak igazán jó hír.

A lámpák működéséről Pokorni Zoltán elmondta, hogy a helyzetjelző alapvilágítás az odaérkező futók előtt erősebb fokozatra kapcsol, majd fél perc alatt visszaáll csökkentett üzemmódra. Az intelligens világítás kialakításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy csökkentsék az energiafelhasználást.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.