Intelligens világítás

/ 2017.07.19., szerda 16:21 /

A tesztidőszak után már végleges mozgásérzékelő módban világítanak a Normafa futóút lámpái.

Tavaly augusztusban vehették birtokukba a mozgás és a zöld szerelmesei a János-hegyi futóutat. A Normafa és a Libegő felső végállomása közötti, majd két kilométeres útszakasz felújításával folytatódott a környék rehabilitációs programja – tájékoztatott Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy a Jánoshegyi út a mozogni vágyóké lett, sorompóval zárták le, csak engedéllyel lehet behajtani. Mint monda: a korábbi, rendkívül rossz állapotú aszfaltúton is sokan futottak, sétáltak, kerékpároztak, de az új, ízületeket kímélő burkolat miatt egyre többen döntenek a sportolás mellett. A különleges világítással felszerelt pálya mostantól biztonsággal használható sötétedés után is – a nagy kánikulák idején ez sok futónak igazán jó hír.

A lámpák működéséről Pokorni Zoltán elmondta, hogy a helyzetjelző alapvilágítás az odaérkező futók előtt erősebb fokozatra kapcsol, majd fél perc alatt visszaáll csökkentett üzemmódra. Az intelligens világítás kialakításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy csökkentsék az energiafelhasználást.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.