Iskolaépítés Budapesten

/ 2018.04.25., szerda 15:21 /

A világvárossá váló Budapesten, a historizmus korában együtt volt pénz, akarat, ízlés és kellő számú felkészült építész a nem egy esetben művészi igénnyel megtervezett iskolaépületek létrehozására is. Persze kellett hozzá kormányzati, parlamenti döntés is, ezek közül a legfontosabb, hogy 150 ével ezelőtt Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszternek köszönhetően – több nyugat-európai államot is megelőzve – bevezették Magyarországon a tankötelezettséget.

Eötvös 1868 tavaszán kérte Ferenc József hozzájárulását az általa kidolgozott népoktatási törvényjavaslat előterjesztéséhez. A korabeli statisztikák szerint meglehetősen lesújtó volt a helyzet az országban: a gyermekeknek kevesebb mint fele járt iskolába, a magyarországi népesség közel 70 százaléka nem tudott írni és olvasni, több ezer településen nem volt iskola. Az 1868 nyarán a parlament elé került és az év végén elfogadott népoktatási törvény első paragrafusa kimondta: „Minden szülő vagy gyám, ideértve azokat is, kiknek házában gyermekek mint mestertanítványok vagy háziszolgák tartatnak, kötelesek gyermekeiket vagy gyámoltjaikat […] nyilvános iskolába járatni, életidejök 6. évének betöltésétől egész a 12., illetőleg a 15. év betöltéséig.”

A tankötelezettség bevezetése és az oktatási idő kiterjesztése miatt jóval több tanteremre és iskolaépületre volt szükség – főleg, hogy pár év múlva elfogadták a középfokú oktatásról és tanoncoktatásról szóló törvényeket is. Az igénynövekedéshez a demográfiai robbanás is hozzájárult. Folyamatosan évi egyszázalékos volt a népességszaporulat, így a 14 éven aluliak aránya 1890-re elérte a 36,2 százalékot. Míg 1870-ben 15,5 millióan éltek az országban, ötven évvel később, 1920-ban már 22 millióan. Az országos aránynál is jobban növekedett a népesség Budapesten: a magyar főváros a XIX. század második felében Európa leggyorsabb ütemben növekvő városa volt, 1900-ban népességszámban csak London, Párizs, Berlin, Bécs, Szentpétervár, Moszkva és Hamburg előzte meg.

Nagy szükség volt tehát az új oktatási intézményekre, így indult meg az első tömeges, programszerűen végrehajtott iskolaépítkezés – amit a közelgő millennium is ösztönzött. Ma már hihetetlennek tűnik, hogy a magyar főváros az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert az iskolaépítési programjával és az új iskolák tervrajzaival. De milyenek voltak az új iskolák Budapesten? Általában kétemeletesek, korszerűek, világosak, volt bennük tornaterem, könyvtár, szertár, előadóterem, tanári szoba, sőt még díszterem is.

Eötvös nem láthatta munkája gyümölcsét: 1871-ben váratlanul megbetegedett és meghalt. Nagy formátumú politikusként azonban tisztában volt a népoktatási törvény súlyával és várható eredményével. Iskolái ma is állnak, sokat közülük a turisták is csodálnak. Ám nem egy lepusztultan várja, hogy az önkormányzatok vagyonkezelő cégeinél vagy az ingatlanhirdetésekben rátaláljon egy befektető és irodává alakítsa – kielégítve a mai kor igényeit. Pedig egyszer még szükség lehetne rájuk eredeti funkciójukban, iskolaként.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.