Játékok tárlata

/ 2015.10.22., csütörtök 12:59 /

Megkezdődtek a főváros első állandó, interaktív játéktörténeti kiállításának előkészületi munkálatai a szeptember végén Múzeumpedagógiai Nívódíjjal kitüntetett Óbudai Múzeumban.

A fővárosban egyedülálló, állandó játéktörténeti kiállításra készül az Óbudai Múzeum. A Goldberger-kiállításhoz hasonlóan modern, interaktív tárlat előkészületei zajlanak a helytörténeti gyűjtemény feletti 350 négyzetméteres kiállítótérben, ahol az 1800-as évek utolsó harmadától az 1980-as évekig számos polgári, illetve a szocialista időszakban készült játék látható lesz majd. „Tízezer darabos kollekciónkból ezer emblematikus játék lesz kiállítva, amelyek jól reprezentálják a bemutatni kívánt korszakot” – mondta el a Pest-budai Látképnek Népessy Noémi, az intézmény igazgatója, hozzátéve, hogy továbbra is várják mindazoknak a felajánlásait, akik hozzá tudnának járulni a tárlat színesebbé tételéhez.

A kiállítótér építészeti átalakítása folyamatban van: megtörtént a födémek javítása, a válaszfalak elbontása és a járófelületek rendbetétele, s a lift kialakítására megérkezett az engedély. Ezzel párhuzamosan folyik a grafikai látványtervezés, egy olyan modern, letisztult kiállításkép kialakítására törekedve, mely szervesen illeszkedik a tárlat tematikájához. Az interaktív kiállítás kettős megközelítésből mutatja be a játékokat: a felnőttek számára kultúrtörténeti szempontok szerint, míg a gyerekeknek a rácsodálkozásra, kérdések feltételére teremtve meg a lehetőséget. Miután a szükséges források rendelkezésre állnak, előreláthatólag jövő júniusban megnyílhat a tárlat.

A készülő tárlat mellett nem hagyható szó nélkül, hogy szeptember végén Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült az Óbudai Múzeum „Mi közöm hozzá?” című érzékenyítő, szemléletformáló projektje, amelyet az intézmény hat óbudai gimnázium 24 diákjával valósított meg. A négyfős csapatokat alkotó tanulók különböző gondolatébresztő programokon (múzeum- és zsinagógalátogatás, drámapedagógiai foglalkozás, várostörténeti séta) vettek részt, majd az így szerzett impulzusok alapján készített alkotásaikban fogalmazták meg saját életükre és környezetükre vonatkoztatott véleményüket a zsidóság tragédiájáról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.