Jó pár lelkes részlet

/ 2016.02.17., szerda 15:35 /

Gaál Bertalan nem volt egy zseni. De megbízható építész, aki a házaira szeretettel rajzolta a részleteket.

Kicsit talán érzelgős, de mindenképpen jó szándékú. A megrendelő igényeit maximálisan figyelembe vette, és örült a megbízásnak, ami egy egész utcatömbre szólt. A Szent István körút, a Honvéd, Szemere és Balaton utcák által közrefogott területet két épületre osztotta, közöttük hangulatos franciaudvart alakított ki. A körút felőli homlokzatokat pedánsan egyformára szabta. A széleket finomabb, a középet erőteljesebb pilaszterekkel fogta össze, ez utóbbiakat atlaszok vállára tette. Mindenhova hangsúlyos, kőbábos erkélyeket, medaillonokat, füzéreket, motívumokat és figurákat rajzolt. Az elképzelés legfőbb attrakciója kétségkívül a kapuzat tengelyében az eresz felett kialakított, aratást ábrázoló domborművel díszített felépítmény lett, melyet gyöngysorral, felfelé túlnyúló pillérekkel és zárókőmotívummal díszített. Ez az utóbbi elem kifejezetten jól sikerült, megkoronázza az egész kompozíciót. Örülni fog a Haggenmacher család, gondolta.

A precíz szimmetria és jó pár lelkes részlet pár évtizeddel később a háború áldozata lett: a 15. számú ház felépítménye teljesen megsemmisült. Nem látszott többé a két épület egyforma volta. A járókelők dicsérték a 13-ast, de észre sem vették a 15-öst. Aztán még rosszabb lett a helyzet, az ezredforduló után másfél évtizeddel, mikor valakik beépítették a tetőteret. A visszaépített formán a díszek elmaradtak, a méretek nem stimmelnek. A dombormű helyén hatalmas ablak tátong, és az egész házat átkenték fehérre. A járókelők azóta nevetnek a 15-ösön. Gaál Bertalan nyugalmát zavarja a hangos kacagás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.