Jól működő funkció

/ 2014.05.21., szerda 17:21 /

Két új szoba, energiatakarékos fűtés, teljes akadálymentesítés. Új főzőkonyha és bútorok.

Ennyi elég is volt ahhoz, hogy a Törökvész úti bölcsőde teljes korszerűsítése megtörténjen, és a korábbi 72 helyett 100 gyermeknek tudjanak helyet biztosítani. A fentiekből mindössze annyit lát az arra járó, hogy napkollektorok sorakoznak a tetőn, és világossárga színt kapott a ház. A bővítés egyszerűen csak folytatja az épület eredeti koncepcióját, nem volt szükség hivalkodó beavatkozásra. Belépve tágas, világos folyosón sétálhatunk végig, amelynek mindkét oldalán csoportszobák sorakoznak. Újak a burkolatok, sok a fehér szín, ami még inkább tágítja a tereket. Ahogy haladunk előre, oldalról és felülről is jön a fény: nincsen eldugott, sötét zug, ahol rosszkedvű lehetne az ember kisgyereke. Mindezt egy 1978-ban átadott épületben, amihez építészetileg jóformán alig kellett hozzányúlni.

Annak ellenére, hogy kifogástalanul működik, a bölcsődére kívülről nehéz lenne azt mondani, hogy szép. A széles és alacsony, lepényszerű, földszintes tömeget mai szemnek fura féltetők tagolják. A hosszanti homlokzaton egy sávba vannak összefogva a nyílászárók. Látszólag nem történik itt semmi érdekes. A tervező Rimanóczy Jenő elsősorban a funkcióra koncentrált - és arra, hogy az általa tervezett épület felismerhető legyen, amit a belső tereket fénnyel elárasztó, aszimmetrikus elrendezésű felülvilágítókkal ért el. Bár szoktunk fanyalogni az akkori épületek ötlettelenségén, ez a ma is jól használható ház nem tartozik közéjük. Külső megjelenése ugyan nem trendi, de alkotója maradandót alkotott: a funkció 36 éve tökéletesen működik, ami nem kis teljesítmény.

II. kerület, Törökvész út 18.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.