Juppimonstrum a Rózsadombon

Mobiltelefonról irányítható géplakások

/ 2007.12.16., vasárnap 07:29 /

Ugyanakkora lesz, mint a Rózsadomb látképét uraló egykori SZOT-szálló - és ezt győzelemként kell elkönyvelni. Az egykori szakszervezeti üdülő torzója helyén luxustársasház épül. Hetven darab páratlan panorámájú "lakásgép".

Jövő év végére szabadulnak meg a fővárosiak az 1971-ben épült egykori szakszervezeti "luxusüdülő" maradványaitól. Addigra készül el az új épület a rózsadombi Vérhalom utcában. A ház története meglehetősen kalandos. A rendszerváltás után ugyanis a Globex-csoporthoz került, majd a cég adósságainak fejében egy ideig Sopron önkormányzatáé volt. Tőlük vásárolta meg az ingatlant Kunos Péter exbankár és a Pro-Hill Kft. még 2004-ben.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábban is úgy gondolta, hogy "a volt SZOT-szálló épülete olyan sebhely a tájban, amely csak bontással szüntethető meg". Ehhez képest az új tulajdonos a Rózsadombon éktelenkedő 21 méter magas monstrumot 32 méteresre, vagyis csaknem másfélszeresére akarta növelni, és ehhez meg is kapta a II. kerületi építési hatóság engedélyét. A Budapest Világörökségéért Alapítvány bíróságon támadta meg a tervet. A tárgyalás előtt olyan ismert személyiségek írtak alá közös állásfoglalást a 32 méteres épület felhúzása ellen és a Rózsadomb panorámájának megóvása érdekében, mint Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Karátson Gábor festő, író vagy Granasztói György történész. Bár sokan még azt is kétségbe vonták, hogy egy alapítvány felléphet-e egyáltalán a városkép védelmében, végül a civilek győztek: a Legfelsőbb Bíróság - annak ellenére, hogy a cég jogerős engedéllyel rendelkezett - leállította az építkezést. A civilek addigi legnagyobb győzelmük után gyors kompromisszumot kötöttek. Annak ellenére, hogy a városvédők harminc éven át ostorozták az egykét szintes villák közé emelt épület monumentalitását, most végül örülni tudtak a monstrum régi vázára felhúzott modern társasháznak is, ami így 23 lakással tartalmaz kevesebbet az eredeti tervnél.

Merthogy az új Hotel Rózsadomb, szép csengésű nevén az Excelsior Budapest Spa furcsa szerzet: egy luxusszálloda és egy társasház keveredése. A legkisebb lakás 155 négyzetméteres lesz. A tulajdonosoknak - ha bírják pénzzel - ki sem kell lépniük az épületből, mert a ház minden olyan szolgáltatást képes lesz nyújtani, amit egy luxusszálloda. Vagy még luxusabbat is. A tetőre például három úgynevezett penthause lakás épül, amelynek saját tetőkertje, külön liftje és persze legalább öt szobája lesz. Amikor este a lakók a bécsi operából hazaindulnak, a mobiljukról kezelhetik a "lakásgépet", beállíthatják, milyen legyen a hőfok a szobákban, és mely lámpák égjenek, amikor belépnek a lakásba. És ha mégis inkább otthon szeretnének filmet nézni, nyugodtan elindíthatják a nappaliban a házimozit, mert amikor elálmosodván a hálószobába érnek, az ottani képernyőn pontosan azon a kockán folytatódik majd a film, mint ahol az imént abbahagyták.

A kényelem nem lesz szokatlan ezek között a falak között, hiszen a házat előző életében is a luxus jellemezte - bár mint tudjuk, a szocializmus évei alatt ez a fogalom nem a mai értelemben használt minőséget jelentette. A hetvenes évektől ide jöhettek nyaralni a vidéki szakszervezeti tagok, hogy megnézzék a főváros nevezetességeit. Az étteremben - amelyben csupán a magyar konyha remekeit szolgálták fel - déltől lehetett ebédelni, addig egy elegáns lánc mögött sorakozhattak a csoportok. A vendégeknek nem kellett bíbelődniük az ebéd megrendelésével, mert a személyzet előre kitalálta a vágyaikat: a hétvégén kalocsai hímzésű kötényben felszolgáló pincérnők A vagy B menüt szervíroztak. Italt nem lehetett kérni: az asztalra helyezett kancsóban friss csapvíz várta a vendéget. A záró fogásnál sem terhelték a szakszervezeti tagokat a fagylaltkehely összeállításával, hogy most tiramisu vagy rumos sárgadinnye legyen-e málnás joghurttal. Fagylalt vagy napi sütemény - e között választhattak. Az ebéd utáni kávénál viszont már ütközött a luxus iránti igény a puritán szocialista erkölcsökkel - a feloldást az hozta, hogy a feketéért le kellett fáradni a bárba, és fizetni kellett érte. Az étteremben ugyanis sem pénz, sem borravaló nem volt - hasonlóképpen, ahogy a majdani excelsioros-spás korszakban lesz. Régen az ételek árát beépítették a beutaló kedvezményes árába, jövő évtől viszont a lakók mindenért az elektronikus kulcsukkal fizethetnek.

Az új házban a Lukács fürdőt is tápláló gyógyvizes medencékben fürdőzhetnek a lakók és a külső vendégek is. Az otthonok hangulatáról lakberendező gondoskodik. A házhoz például jól illik a post art deco klasszikusan modern stílusa, de ha nem szeretünk nekimenni az asztal sarkának, akkor választhatjuk a szupertrendi "fluid high-tech" stílust is, bár kissé "juppis", ha az egész lakásban a székláb az egyetlen egyenes bútordarab.

Több vevőjelölt esetén licitálni lehet a lakásokra. S Londonban akkora az érdeklődés, hogy egyes lakásoknál a 6500 eurós "kikiáltási ár" helyett már 10 ezer eurós (2,5 millió forintos) négyzetméterenkénti árnál tartanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.