Karinthyval is sakkozott

/ 2018.01.24., szerda 17:22 /

Születésének centenáriuma alkalmából emléktáblát avattak Szabó László sakkolimpikonnak az Erzsébet körút 13-as szám ú ház falán.

Ha a magyar sakksikerek kerülnek szóba, a legtöbben rögtön a hölgyekre gondolnak. Ez nem is csoda, hiszen a Polgár lányok a világ legjobb sakkozói közé tartoznak; a legendás olimpikonok között azonban van egy úr is, Szabó László. Születésének centenáriuma alkalmából sikereit december óta emléktábla is megörökíti egykori lakhelyén, az Erzsébet körút 13-as számú ház falán. Az emléktábla elhelyezését Erzsébetváros Önkormányzata, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyar Sakkszövetség és az MTK Budapest is támogatta.

Szabó László nem volt kifejezetten atlétaalkat, nem a sok testmozgással és jelentős fizikai erőfeszítéssel járó élsportok vonzották. Inkább a szellemét szerette edzeni: így kezdett el sakkozni, tizennégy éves korában. Ebben viszont nemcsak örömét lelte, de tehetséges is volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy tizennyolc évesen már az országos bajnok címet birtokolta.

Nemzetközi karrierjét 1935-ben kezdte, amikor a magyar csapat tagjaként utazhatott el a lengyelországi sakkolimpiára. Egy évvel később, a müncheni nem hivatalos sakkolimpián a magyar válogatott színeiben aranyérmet nyert, ami a korabeli politikai, társadalmi viszonyok közepette különösen elismerésre méltó teljesítmény.

Szabó László egyszer a sakktudására büszke Karinthy Frigyessel is leült játszani, és természetesen le is győzte. A szégyenben maradt író ezek után a Hadik kávéházban – becsületét védendő – fennhangon híresztelte, hogy bizony ő volt az, aki hagyta nyerni Szabót – idézte fel a történetet Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke. Szabó 1942-ben Londonban sakkozott, és komoly kétségek között őrlődve azon tanakodott, érdemes-e hazajönni Magyarországra. Végül a hazatérés mellett döntött, ugyanis – másokhoz hasonlóan – azt az ígéretet kapta, hogy nem esik majd bántódása. Miután hazajött, munkaszolgálatra hívták, egy év múlva pedig hadifogságba esett. Bár ezek az évek kiestek sakk-karrierjéből, a háború utáni húsz évben ismét a legjobb magyar sakkozó lett.

A magyar bajnok 1950-ben, 33 évesen lett nemzetközi sakknagymester, az elkövetkezendő évtizedekben tovább gyarapította sikereit, és az utánpótlás-nevelésből is komolyan kivette részét. 1998-ban hunyt el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.