Kenyérminimumot, lakodalmat, libapecsenyét!

/ 2017.09.13., szerda 17:34 /

„A lakodalmak is elfogynak lassan, mint sok annyi más, ami természetes és megszokott volt. Csak néha-néha látni egy-egy lakodalmi sort, egy-egy fehérfátyolos leányt” – olvashatjuk a Herczeg Ferenc által szerkesztett Új Idők 1917. szeptemberi számában.

Éppen száz éve történt, akkor már három éve tartott a háború, s Budapest népessége egyre többet nélkülözött. A szerkesztőségbe pedig, ahogy a cikkíró fogalmazott, garmadával írták panaszaikat a pártában maradt lányok, akiknek vőlegénye visszalépett, mert nem volt pénz esküvőre. A háború lehetetlenné tette a fészekrakást, összehozni a kelengyét, a stafírungot, amikor egy méter vászon ötven korona a korábbi néhány fillér helyett, a húszfilléres súrolókeféért öt koronát kérnek, a bútor, a lakás megfizethetetlen.

Az Est 1917. szeptember 7-i száma is erről írt: „Budapesten szinte katasztrofális a lakáshiány, a vidékről feljövő lakosság nem kap szállást a szállodákban.” Ráadásul a villany-és gázfogyasztást is korlátoztak, holott sem petróleumhoz, sem gyertyához nem lehetett hozzájutni. „Szívesen lecsavarjuk valamennyien és mindenütt a csillárokat, lecsavarjuk az utolsó kis villanykörtét, s az utolsó gázcsapot is, de legalább egy szál gyertyát vagy egy petróleumlámpára való petróleumot adjanak” – dohogott a cikkíró. Ekkor már érvényben volt a vízpazarlás elleni rendelet is Budapesten, a Sváb-hegyen és a budai részeken hónapokig nem volt víz nappal. Ám ilyen körülmények között is megtartották a lóversenyt, ahol „vígan pazarolták a vizet, öntözték a gyepet, hogy puha legyen a lovak patái alatt” – méltatlankodott a lap jegyzetírója, világítási minimumot és kenyérminimumot követelve.

A Tolnai Világlapja a Bűnügyi krónika rovatában számolt be 1917 szeptemberében a kenyérjeggyel való visszaélésről. „Akár hiszi valaki, akár nem, szeretett fővárosunkban még mindig sokan vannak, akik a vasárnapi lakomát libapecsenye nélkül nem tudják elképzelni.” Így tett az a házaspár is, aki a libahúsáról mindig is kedvelt vendéglőben libacombot rendelt, s hozzá kenyeret. A vendéglős a kenyérjegyet kérte. A férj nyúlt a zsebébe, majd a másikba, otthon felejtette. Megpróbálta hát rábeszélni a vendéglőst, hogy jegy nélkül adja ki a kenyeret, tisztességes ember ő, s becsületszavát adja, hogy holnap elküldi a jegyet. Ám amikor a számlát kézhez kapta, megdöbbent a rendkívüli összegen, amit végül kénytelen volt kifizetni, hiszen az étlapon is az szerepelt. De nem hagyta annyiban a dolgot: feljelentette a vendéglőst, hogy kenyérjegy nélkül adott el kenyeret. A rendőrség háromszáz koronára büntette a korcsmárost, aki viszont felhívta a figyelmet, hogy a vendég is bűnös, hisz jegy nélkül vásárolt. A rendőrbíró kénytelen volt elfogadni az érvelést, és megbüntette a feljelentőt. „A libaporció tehát most még drágább lett” – összegezte a tárcaíró, aki szerint a vendéglős mosolyogva fizetett, de a vendég majd megpukkadt.

Hát ilyen történetek szórakoztatták 1917 szeptemberében a pesti újságolvasókat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.