Képeslap a homlokzaton

/ 2018.01.24., szerda 17:25 /

Budapest első állami gimnáziuma 1892 óta működik a VII. kerületi Barcsay utcában. Bár az épületet évekkel ezelőtt teljesen felújították, a tűzfalfestmény és a homlokzat elemeinek renoválása újra időszerűvé vált.

Budapest patinás középiskolája nem másnak köszönheti létét, mint Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszternek, az ő javaslatára jött létre ugyanis 1881-ben a „Budapesti VII. ker. Állami Gymnásium”. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy azelőtt ne lett volna középiskola a fővárosban. Öt is volt, ám mind egyházi fenntartású, egyiket sem az állam működtette. A miniszter azonban úgy gondolta, a megbízhatóan működő intézmények mellé mégiscsak kívánatos volna megalapítani egy világiasabb, nyitottabb szellemű iskolát is, amely a polgáribb rétegeknek jobban megfelel. Az eredetileg a Klauzál utca 10.-ben megnyílt iskola első igazgatója az V. kerületi katolikus főgimnázium tanára, Köpesdy Sándor lett. Hamar kiderült, hogy Trefort elképzelése bevált, hiszen sorra érkeztek az új diákok, és nem is akármennyien: az iskola honlapja szerint a tanulók száma már a beiratkozás első napján meghaladta a megengedett létszámot. Így a 130 alsós gimnazista fiú számára engedélyezték a párhuzamos osztály indítását.

Így tehát az ideiglenes épület hamar szűkössé vált, és egyre gyakrabban merült fel egy új iskola építésének igénye. Mivel Erzsébetváros akkoriban tulajdonképpen csak a mai Nagykörút vonaláig terjedt, azon túl szőlős- és zöldségeskertek voltak, itt jóval olcsóbban lehetett telekhez jutni, mint a város más részein, így az állam végül ezen a helyen vásárolt ingatlant, s itt épült fel a ma is látható neoreneszánsz palota. A tervező a Trefort Gimnáziumot is jegyző id. Bobula János volt. Az építkezést több tényező is nehezítette: a mindig szűkös anyagiak mellett egyesek túlzónak találták a majdani iskola méreteit, sőt a stílusát is. A Nagykörút építése ugyanis még nem ért el idáig, így a környék igencsak változatos képet mutatott.

Az idő azonban Bobulát igazolta. A visszafogottságában gyönyörű épület fő díszei a bejárat környékén helyezkednek el: a középrizalit korinthoszi oszlopai és a falakon elhelyezett mozaikdíszek ma is bámészkodásra csábítják az arra járókat. (A mozaikokat egyébként a velencei Candiani cég készítette Stetka Gyula festőművész allegorikus alakjai után.)

Az 1921 óta Madách Imre nevét viselő iskola épülete az átadását követő száz évben tulajdonképpen nem esett át komolyabb felújításon, erre ugyanis egészen az 1990-es évekig kellett várni. Az ekkor zajló nagyrekonstrukció során az épület homlokzata és – 2000 novemberére – a mozaikdíszek is megújultak. Az iskola sokáig üresen éktelenkedő tűzfalára a Neopaint-csoport 2014-ben elképesztő, a körút részletét és a New York palotát ábrázoló festményt készített, amely azóta is az udvar egyik legfőbb látványossága. Az idő azonban semmit sem kímél, ezért nemrégiben szükségessé vált mind a tűzfalfestmény, mind az épület homlokzati oszlopainak felújítása, a korinthoszi díszek egyes elemei ugyanis egy ideje már a járókelők fejére potyogtak. Az Erzsébetváros Önkormányzatának kezdeményezésére fővárosi segédlettel megvalósult, decemberben befejeződött rekonstrukcióval azonban – az iskola sportudvara mellett – ezek is megújultak, így a gyönyörű épület immár teljes pompájában, stabil díszekkel vághat neki az újabb évszázadoknak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.