Keserédes századok

/ 2014.02.27., csütörtök 14:11 /

Alig néhány száz méterre a Fény utcai Auguszt cukrászdától, a Marczibányi Téri Művelődési Központban nyílt meg a híres dinasztiáról szóló kiállítás. A március 3-áig látogatható tárlat végigköveti a család három évszázadon átívelő történetét.

"Budán lakni világnézet" - írta Márai Sándor, akinek a 30-as években Mikó utcai lakásából reggelenként első útja a közeli fényűző, gyönyörű szecessziós bútorokkal berendezett Krisztina téri Auguszt cukrászdába vezetett. Megreggelizett, elolvasta a reggeli lapokat, és Szigethy Gábor színháztörténész kutatásai szerint e falak között zárta le Mezei Máriával való titkos viszonyát. Akkor már több mint hatvan éve, hogy egy tabáni kis földszintes házban létrehozta első műhelyét Auguszt Elek. Buda ekkor még Pesthez képest poros kisváros volt, ahol a vidékről a fővárosba került ifjú Auguszt Elek 1870-ben "czukrászati" engedélyért folyamodott - tudtuk meg a február 6-i kiállítás-megnyitón a Fény utcai cukrászda vezetőjétől, a dédunoka Auguszt Józseftől, aki körbevezette az érdeklődőket, miközben testvére, Auguszt Olga, a farkasréti Auguszt Pavilon vezetője finomságokkal kínálta a megjelenteket.

A tárlatot Kiss Imre, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója nyitotta meg. Szavaiból kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb kiállításuk volt az Auguszt család tevékenységét bemutató, 2012 decemberében nyílt tárlat. Elmondta: a dinasztia generációról generációra örökítette nemcsak az édességipari tudást, hanem a szorgalmat, igyekezetet és kreativitást is.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ M Galériájában látható kiállításon végigkövethetjük öt nemzedék sikerekkel és gyakran kudarcokkal teli munkáját. Az Auguszt családot sem kímélte a történelem, de ők minden időben arra törekedtek, hogy a vendégek és környezetük életét megédesítsék - finom kávét és süteményt kínálva ezüst evőeszközökkel, elegáns környezetben vagy éppen kitelepítésük idején szaloncukrot főzve a falusi gyerekeknek a szoba-konyhában. A semmiből épült újjá az ötvenes évek végétől Auguszt Elek és fia, József öröksége. Auguszt Elemér és felesége a kis Fény utcai pincehelyiségből évtizedek munkájával elegáns és kedvelt helyet teremtett ismét a budaiaknak.

A Fény utcai üzletet most vezető Auguszt József bízik benne: a családtörténet nem zárul le. A megújulás titka a hagyománytiszteletben, a mesterségbeli tudásban és az új dolgokra való nyitottságban rejtőzik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.