Kiemelkedő nagyság

/ 2015.10.22., csütörtök 12:21 /

Súlyosan magasodik a Széchenyi István tér oldalában a Magyar Tudományos Akadémia épülete. Erejét, melyet máig nem vesztett el, leginkább a markáns, kiugró, egy szinttel megnövelt magasságú, tömbszerű középrizalit adja. Fejnehéz az épület – fut át a fejemen valahonnan a szó.

Persze sokat számít a stílusa miatt kezdetben erősen vitatott, majd megkérdőjelezhetetlen tekintélyre szert tett épület reprezentatív megjelenése szempontjából a neoreneszánsz által profi kimértséggel használt klasszikus építőelemek rendje is. A zömök hasábokból építkező tömegek erejét tovább növelik az óriásira nagyított, félköríves kapuk és ablakok, a szinteket összefogó oszloppárok, az eresz alatti konzolok, és a tetőpárkány felett futó kőbábos korlátok. Az örök érvényűnek szánt üzenetet faragott kődíszek, allegorikus alakok támasztják alá.

Az éppen 150 évvel ezelőtt átadott épületet a porosz király udvari építésze, Friedrich August Stüler tervezte. A nagyszabású építkezés – amelyet az Építési Bizottság megbízásából már Ybl Miklós irányíthatott – 1862-től 1865-ig tartott. Az építőmesteri munka közben a neves mester is rajta hagyta keze nyomát az épületen: Stüler tervéhez képest elvetette a középrizalit elé tett árkád és az oldalhomlokzat rizalitja tervét, és rátette az épületre koronázó elemként a fenti balusztrádsort.

A Magyar Tudományos Akadémiának másfél évszázada otthont adó épület előcsarnoka, a lépcsőház, a felső kiállítótér és a később Schickedanz Albert munkájával befejezett díszterem is méltó a nagyszabású külsőhöz. Az MTA épülete a maga eszközeivel időtálló módon szimbolizálja az ügyet, amelyet szolgál: a kiemelkedő szellemi nagyság jelentőségéről szól.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.