Kis ház, nagy történet

/ 2018.05.23., szerda 16:53 /

Ezt az erzsébetvárosi palotácskát bátran nevezhetjük az oktatás házának, hiszen több mint egy évszázada a tudás átadását szolgálja. Belső tereit tavaly már felújították, most pedig a homlokzata is megújult.

A Damjanich utca elején, a 6-os szám alatt álló egyemeletes klasszicista épület igen jellegzetes eleme az utcaképnek: szerényen bújik meg a nálánál jóval nagyobb paloták között, ám története alapján több oka is lehet a büszkeségre. A mellette álló, hozzá feltűnően hasonlító 4-es számú házzal együtt ugyanis a XIX. század közepének hangulatát őrzi, azét a korét, amikor a rohamtempóban fejlődő Pest-Budán gombamód kezdtek szaporodni a szebbnél szebb paloták. A források szerint ekkor, 1841-ben építtette a mai épület elődjét a jómódú kereskedő, Carl Sebastiani, nem sokkal a szomszéd épület átadása után. A Zitterbarth Mátyás által tervezett földszintes házat az 1870-es évek elején átépítették és emelettel látták el, nagyjából ekkor nyerte el mai formáját. A csinos kis épület sorsa egyébként hosszú története során időről időre összefonódott 4-es számú szomszédjával, a közös pont pedig az oktatás nemes ügye.

Az 1900-as évek elején létrehozott német birodalmi iskola a hazai német ajkú polgárok és diplomaták gyermekeinek taníttatását végezte. Az iskola híres volt rendkívül magas oktatási színvonaláról. Bár a háború vége egyúttal a német iskola végét is jelentette, az épületnek sikerült átvészelnie az ostromot. Ekkorra az állaga már nagyon leromlott, felújítására viszont csak a hatvanas években került sor. Ezt követően több oktatási és nevelési intézmény is működött benne, legutóbb, 2013-ig egy alapítványi iskola, azóta a ház üresen állt, egészen 2016-ig. A tulajdonos Erzsébetvárosi Önkormányzat ekkor döntött úgy, hogy felújíttatja az épületet, amely a jövőben a Belső-pesti Tankerületi Központ székháza lesz.

Az intézmény és a helyhatóság már a kezdetektől fogva együttműködött egymással, így a rekonstrukciót a megfelelő igények figyelembevételével végezték el. Ezek a munkák a tavalyi év során be is fejeződtek, a homlokzat tatarozása azonban még hátravolt. Mivel a rossz ereszcsatornák miatt a vakolat és a díszítőelemek igen rossz állapotba kerültek, a szakemberek végül úgy döntöttek, hogy a teljes külső burkolatot el kell távolítani, és újra kell vakolni a falakat. Az elvégzett épülettörténeti kutatásoknak köszönhetően lehetővé vált a legkorábbi fellelhető homlokzatkialakítás helyreállítása, visszakerültek a díszítőelemek is, így a kis klasszicista épület eredeti pompájában szolgálhatja tovább az oktatás nemes ügyét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.