Kitárt kapuk

/ 2012.08.23., csütörtök 11:58 /

Augusztus 14-én pár órára újra megnyílt az Átrium mozi. Egy takarítással egybekötött lomtalanítás keretében lehetőséget kapott minden érdeklődő a nézelődésre a 2001-ben bezárt és idén ősszel megnyíló helyszínen.

A 4-es, 6-os villamos Mechwart ligeti megállójánál kezükben filmtekercsekkel és más különleges relikviákkal közlekedő emberek tűntek fel augusztus 14-én délután négy óra körül. A titok nyitja: pár órával előbb hosszú hallgatás után újra kitárta kapuit Buda legszebb mozija, az Átrium (egykor Május 1.). A fekete, fehér, narancssárga színekben pompázó art deco épületben nagytakarítást, lomtalanítást tartottak lelkes önkéntesekkel, érdeklődőkkel az új tulajdonosok. Magács László, a Merlin Színház igazgatója, az Angol Nyelvű Színház Kft. vezetője személyesen koordinálta a munkát, ügyelve arra, hogy semmi olyan ne hagyja el a mozit, ami az 1935-ben épült műemlékhez tartozik.

Akik korábban aggódtak a Kozma Lajos tervezte Bauhaus épület jövőjéért, de most nem szerettek volna seprűt fogni vagy filmes relikviákat gyűjteni, azoknak is lehetőségük volt a különleges, csupa tükör előtérben vagy a mélybordó mozitérben nézelődni. A korán érkező szemfülesebbek még a tetőre is felmászhattak, a fenti ruhatár mögötti szűk lépcsőn pedig bárki eljuthatott az egykori mozigépekhez, a kisebb kincseket rejtő raktárakhoz.

A húsz-huszonöt szorgos kéznek köszönhetően estig lekerült a néhol víz áztatta, néhol csak egyszerűen koszos falakról minden, ami nem az eredeti díszítés része volt: a ronda piros műanyag betűk, az ízléstelenül felszerelt spotlámpák, konzolok, rácsok, régi hangszórók.

Magács László a nagy pakolásban lapunknak elárulta: mindent visszaállítanak az épület eredeti állapotának megfelelően, és ami épül, az mobil lesz. A tisztasági festést követően egy mobil színpadot építenek fel, így ősszel remélhetőleg végleg kitárhatják a kapukat - Átrium Film-Színház néven, befogadószínházként.

Még nincs konkrét műsorterv, folynak az egyeztetések. "Be kell lakni a helyet ahhoz, hogy tudjuk, milyen irányba fejlesszük tovább" - mondja az igazgató.

Megtudjuk: filozófiájában hasonló lesz a jövőbeli Átrium Film-Színház, mint a Merlin Színház volt, ezért biztos, hogy helyet kap az intézményben a tánc, a mozi, a színház, valamint a gyerekprogramok. De most Buda szívében kell a 300 fős helyszínt úgy kialakítani, hogy az - az új tulajdonos elképzeléseinek megfelelően - a városrész új kulturális központja legyen. Az előcsarnok közepén tornyosuló elvihető székek, lámpák, Sophia Loren-plakát helyén pedig kávézó nyílik majd. A Merlin Színházhoz köthető Angol Nyelvű Színház Kft. által megvásárolt Átrium a fővárosi önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés keretében évi nyolcmillió forintot kap. Ez azonban nem elég a működtetésre, így támogatókat keres az intézmény.

A munkálatok a tervek szerint hat hétig tartanak, ezután a közönség birtokba veheti az immár tíz éve bezárt épületet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.