valasz.hu/pest_budai_latkep/kalvinista-memento-103464

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/kalvinista-memento-103464

Kivételes életmű

/ 2018.02.21., szerda 16:30 /

Nincs magyar építész, aki ennyit tett a reformkori Pest építészeti arculatának kialakításáért: igaz, ez nála családi örökség: édesapja Hild János, az első ismert magyar várostervező volt.

Hild József 1789-ben született és a kiegyezés évében, 1867-ben hunyt el. Klasszicista stílusban épült lakóházai ma is állnak, nap mint nap elsétál mellettük, aki a belvárosban jár. Első épületei az 1810-es évek elején készültek, de a legtöbb lakóházát az 1838-as nagy árvíz után tervezte. Neki köszönhetjük a II. kerületi Császár-fürdőt, az Üllői út–Nagykörút sarkán álló Mária Terézia laktanyát, a Vörösmarty téri Gerbeaud-ház és a Deák téri evangélikus templom homlokzatát, több budai villát – olvashatjuk a Holnap Kiadónál, Az építészet mesterei sorozatban megjelent kötetben. Épp ilyen jelentősek vidéki munkái is, az esztergomi bazilika, az egri főszékesegyház homlokzata, a bajnai Sándor-kastély vagy a ceglédi református nagytemplom. Elképzelni sem tudjuk, hogyan tudott ennyi munkát elvállalni: csak a fővárosban hozzávetőlegesen 900 épülethez nyújtott be tervet, és néhány kivételtől eltekintve ezek nagy része el is készült. Mint a kötetből is kiderül: olyan hatalmas ez az életmű, hogy lehetetlen minden munkáját felsorolni. A szerző, Havas Gyöngyvér művészettörténész alapos kutatómunkával, új források bevonásával gazdagította az eddigi ismereteket Pest-Buda meghatározó építészéről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.