Kivételes életmű

/ 2018.02.21., szerda 16:30 /

Nincs magyar építész, aki ennyit tett a reformkori Pest építészeti arculatának kialakításáért: igaz, ez nála családi örökség: édesapja Hild János, az első ismert magyar várostervező volt.

Hild József 1789-ben született és a kiegyezés évében, 1867-ben hunyt el. Klasszicista stílusban épült lakóházai ma is állnak, nap mint nap elsétál mellettük, aki a belvárosban jár. Első épületei az 1810-es évek elején készültek, de a legtöbb lakóházát az 1838-as nagy árvíz után tervezte. Neki köszönhetjük a II. kerületi Császár-fürdőt, az Üllői út–Nagykörút sarkán álló Mária Terézia laktanyát, a Vörösmarty téri Gerbeaud-ház és a Deák téri evangélikus templom homlokzatát, több budai villát – olvashatjuk a Holnap Kiadónál, Az építészet mesterei sorozatban megjelent kötetben. Épp ilyen jelentősek vidéki munkái is, az esztergomi bazilika, az egri főszékesegyház homlokzata, a bajnai Sándor-kastély vagy a ceglédi református nagytemplom. Elképzelni sem tudjuk, hogyan tudott ennyi munkát elvállalni: csak a fővárosban hozzávetőlegesen 900 épülethez nyújtott be tervet, és néhány kivételtől eltekintve ezek nagy része el is készült. Mint a kötetből is kiderül: olyan hatalmas ez az életmű, hogy lehetetlen minden munkáját felsorolni. A szerző, Havas Gyöngyvér művészettörténész alapos kutatómunkával, új források bevonásával gazdagította az eddigi ismereteket Pest-Buda meghatározó építészéről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.