Költözik a tébolyda

Mi lesz Szálasi Ferenc elmeorvosi szakvéleményével?

/ 2007.11.16., péntek 19:40 /

Budán a Lipótmező bezárása után kétharmadával csökken az aktív neurológiai ágyak száma, egyelőre nincs gazdája a drogambulanciának, a kamaszkorú pszichiátriai betegek ellátásával is gondok vannak. Az átszervezéssel eladhatóvá válik a 40 hektáros parkban álló történelmi épületegyüttes, és fel lehetett menteni két országos intézet nemzetközi tekintélyű, ám jobboldali hírben álló vezetőjét.

Folyamatosan ürítik ki a köznyelvben csak Lipótnak nevezett, egykor tébolydának épült Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épületeit. A múlt héten a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti tömbjébe telepítettek át pszichiátriai betegeket. A költözködés ezzel még nem ér véget, 1,4 milliárd forintos költséggel összesen öt kórházba osztják szét az országos intézet ágyait. Az átszervezésre azért került sor, mert a kormány a konvergenciaprogramban az egészségügyi kiadások tetemes lefaragását ígérte. A tavalyi kórházbezárásoknál az egészségügyi miniszter "jó példával" járt elöl, a magyar egészségügy csúcsintézményeinek számító országos intézetek közül többet is megszüntetett. Így például a baleseti sebészet fellegvárának számító, a pesti oldalon található Országos Baleseti Intézet a Péterfy utcai kórház részlegévé vált, az OPNI-t pedig egyszerűen megszüntették, mondván, túl költséges volna felújítani a tébolyda épületét.Így azután Buda egyik legszebb, összefüggő erdővel borított telke az ország második legnagyobb épületével együtt kalapács alá kerül, miután idén év végéig a tervek szerint valamennyi beteget kiköltöztetik. A Bajcsy-Zsilinszky kórháztól Kistarcsáig egész sor kórház részesül majd az országos intézet ágyaiból, csak épp a tudományos műhely vész el.

Kevesen tudják, hogy az egykori tébolyda az agyvérzéses betegek ellátásának szakmai központja is, az átszervezés következtében azonban Budán a szélütéseseket fogadó ágyak kétharmada megszűnik. Az itt élők gondozása így az uniós átlag felére esik vissza. Az ellátást az amerikai úti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetbe telepítik át, csakhogy ott 900 millió forintos befektetéssel egy új épületszárnyat kell építeni, év végén, a Lipót bezárásakor nem lesz kész. Láng Zsolt II. kerületi polgármester felháborítónak tartja a kialakult helyzetet, hiszen agyi katasztrófával nem lehet várni, a kezelést legalább két órával a baj megtörténte után meg kell kezdeni, ellenkező esetben maradandó károsodást szenvednek a betegeket. A polgármester a napokban meglátogatta azokat a pszichiátriai betegeket, akiket a Kútvölgyi útra szállítottak, szerinte ez az egyetlen hely, ahol egyáltalán történt valami a betegek fogadása előtt.

Az átszervezés drámai hatással volt a humánerőforrásra is. Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter még tavasszal mentette fel az átszervezés ellen szakmai érveket hangoztató, nemzetközi szinten is elismert Amerikai úti főigazgatót, Nyáry Istvánt. Nem járt jobban Nagy Zoltán, az OPNI főigazgatója sem, őt idén szeptemberben mentette fel Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Az átszervezés helyzetét jellemzi, hogy mire helyet találnak a gyermekpszichiátriának, a jelek szerint egyetlen orvosuk sem marad - a pszichiátereket ugyanis tárt karokkal várják egész Nyugat-Európában.

Az átszervezést kifogásolta Lenkovics Barnabás ombudsman is, mert az véleménye szerint veszélyezteti a betegek ellátását. A jelenleg már alkotmánybíróként dolgozó volt biztos szerint a szaktárca alkotmányos jogokat korlátozott, amikor megtiltotta az intézet dolgozóinak, hogy nyilatkozzanak. Erre a minisztérium az akkor még regnáló főigazgatónak sem adott engedélyt, az átszervezésről csak Tasnádi Zoltán miniszteri megbízott nyilatkozhatott, aki egyébként az őt kinevező Molnár Lajos egészségügyi miniszter korábbi üzlettársa volt.

Az átszervezés egyéb problémákat is felvet. A kórház kiürítése után az épületegyüttes kápolnáját, mint liturgikus helyet, megszüntetik. Nincs válasz a pszichiátriatörténeti gyűjteménnyel kapcsolatos kérdésekre, pedig ott olyan izgalmas iratokat is őriznek, mint a Szálasi Ferencről szóló egykori törvényszéki elmeorvosi szakvélemény.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.