valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

Kőris, platán, varázsfa

/ 2017.07.19., szerda 16:15 /

Ha úszó-vb, akkor XIII. kerület. A városrész méltó módon készült a rendezvényre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött megállapodás alapján 478 millió forintból alakították ki a Dagály sétányt.

Ezekben a napokban a XIII. kerületen, pontosabban a Vizafogón a világ szeme: itt épült fel a Duna Aréna. A sikerhez azonban kevés a vadonatúj épület, nem árt, ha a környezet is méltó a világraszóló sporteseményhez. Ennek jegyében kezdeményezte a fővárosnál a XIII. kerület önkormányzata a Forgách utcai metrómegállót az Arénával összekötő útszakasz felújítását. Az eredmény egy környezettudatos, közösségi és rekreációs célokat is szolgáló liget, amely a Fővárosi Közgyűlésben a Dagály sétány nevet kapta. Az úszó-világbajnokság fő helyszíne és a hozzá legközelebb eső metrómegálló közötti, mintegy hétezer négyzetméteres szakaszt a kerület a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött megállapodás alapján 478 millió forintból újította fel. Bár a korábbi állapotok tarthatatlanok voltak, a felújítás során mégis ügyeltek arra, hogy a még menthető fákat megőrizzék, s ezek figyelembevételével tervezzék meg az új növényzetet. Így esett, hogy a sétány metróhoz közel eső, Turbina utcai szakaszán a korábbi hársfák, a középső részen pedig a kőrisek köré épült a liget. A nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettek, de elszórva kihelyeztek még bokorfákat, mézalmácskákat, perzsa varázsfákat is. A jelenlegi állapot valóban szemet gyönyörködtető, ám már most gondolnak arra, mi lesz, ha a fák terebélyesednek, kinövik a jelenlegi kereteket. Törzsük körül ugyanis az évgyűrűkre emlékeztető burkolat mozdítható, s a növekedéssel a fölösleg eltávolítható. Öntözésük is környezetbarát, a sétaút kétoldalt futó, 4-4 méter széles, klinkertéglával burkolt sávja enyhén középre lejt, így a középső zöldfelületre vezeti a vizet. Szükség esetére pedig automata öntözőrendszert építettek a talajba. Tóth József XIII. kerületi polgármester a sétány júniusi átadóján megjegyezte, reméli, az új liget a környezet megújítását felgyorsítja, egyúttal példát ad a környezettudatos fejlesztésre. Ez utóbbi a városrészben különösen hangsúlyos, a polgármester tavaly meghirdette: céljuk, hogy a következő évben egy fél Városligetnyi fát ültessenek. Az új sétányon megvalósult telepítésekkel jelenleg 4000 új facsemeténél tartanak.

De nemcsak a sétány zöldfelületének kialakítása történt nagy gonddal, a tervezők arra törekedtek, hogy a környék sajátosságait, hagyományait is visszatükrözzék. A metróhoz közel eső, Turbina utcai szakasz Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél elnevezésű alkotásával indul. Ez finom utalás a környék legendás üzemének, a hosszú időn át világszínvonalú termékeket készítő Láng Gépgyárnak a működésére. A sétány ide eső szakaszának burkolatába süllyesztett kis ábrák, a gépgyár egykori termékeinek jelei szintén a valahai ipari fellegvárra emlékeztetnek. Az úszóarénához közel eső szakasz burkolatában kémiai vegyjeleket olvas-hatunk, a közelben található, híres Béke kút vizének összetételére utalva.

De nem csupán átsietni, megpihenni is érdemes a ligetben, ezt a célt szolgálják az új padok, a formatervezett ülőtömbök, a két ivókút. No meg az ingyenes wifi-hozzáférés.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.