Kőris, platán, varázsfa

/ 2017.07.19., szerda 16:15 /

Ha úszó-vb, akkor XIII. kerület. A városrész méltó módon készült a rendezvényre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött megállapodás alapján 478 millió forintból alakították ki a Dagály sétányt.

Ezekben a napokban a XIII. kerületen, pontosabban a Vizafogón a világ szeme: itt épült fel a Duna Aréna. A sikerhez azonban kevés a vadonatúj épület, nem árt, ha a környezet is méltó a világraszóló sporteseményhez. Ennek jegyében kezdeményezte a fővárosnál a XIII. kerület önkormányzata a Forgách utcai metrómegállót az Arénával összekötő útszakasz felújítását. Az eredmény egy környezettudatos, közösségi és rekreációs célokat is szolgáló liget, amely a Fővárosi Közgyűlésben a Dagály sétány nevet kapta. Az úszó-világbajnokság fő helyszíne és a hozzá legközelebb eső metrómegálló közötti, mintegy hétezer négyzetméteres szakaszt a kerület a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött megállapodás alapján 478 millió forintból újította fel. Bár a korábbi állapotok tarthatatlanok voltak, a felújítás során mégis ügyeltek arra, hogy a még menthető fákat megőrizzék, s ezek figyelembevételével tervezzék meg az új növényzetet. Így esett, hogy a sétány metróhoz közel eső, Turbina utcai szakaszán a korábbi hársfák, a középső részen pedig a kőrisek köré épült a liget. A nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettek, de elszórva kihelyeztek még bokorfákat, mézalmácskákat, perzsa varázsfákat is. A jelenlegi állapot valóban szemet gyönyörködtető, ám már most gondolnak arra, mi lesz, ha a fák terebélyesednek, kinövik a jelenlegi kereteket. Törzsük körül ugyanis az évgyűrűkre emlékeztető burkolat mozdítható, s a növekedéssel a fölösleg eltávolítható. Öntözésük is környezetbarát, a sétaút kétoldalt futó, 4-4 méter széles, klinkertéglával burkolt sávja enyhén középre lejt, így a középső zöldfelületre vezeti a vizet. Szükség esetére pedig automata öntözőrendszert építettek a talajba. Tóth József XIII. kerületi polgármester a sétány júniusi átadóján megjegyezte, reméli, az új liget a környezet megújítását felgyorsítja, egyúttal példát ad a környezettudatos fejlesztésre. Ez utóbbi a városrészben különösen hangsúlyos, a polgármester tavaly meghirdette: céljuk, hogy a következő évben egy fél Városligetnyi fát ültessenek. Az új sétányon megvalósult telepítésekkel jelenleg 4000 új facsemeténél tartanak.

De nemcsak a sétány zöldfelületének kialakítása történt nagy gonddal, a tervezők arra törekedtek, hogy a környék sajátosságait, hagyományait is visszatükrözzék. A metróhoz közel eső, Turbina utcai szakasz Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél elnevezésű alkotásával indul. Ez finom utalás a környék legendás üzemének, a hosszú időn át világszínvonalú termékeket készítő Láng Gépgyárnak a működésére. A sétány ide eső szakaszának burkolatába süllyesztett kis ábrák, a gépgyár egykori termékeinek jelei szintén a valahai ipari fellegvárra emlékeztetnek. Az úszóarénához közel eső szakasz burkolatában kémiai vegyjeleket olvas-hatunk, a közelben található, híres Béke kút vizének összetételére utalva.

De nem csupán átsietni, megpihenni is érdemes a ligetben, ezt a célt szolgálják az új padok, a formatervezett ülőtömbök, a két ivókút. No meg az ingyenes wifi-hozzáférés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.