Kőris, platán, varázsfa

/ 2017.07.19., szerda 16:15 /

Ha úszó-vb, akkor XIII. kerület. A városrész méltó módon készült a rendezvényre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött megállapodás alapján 478 millió forintból alakították ki a Dagály sétányt.

Ezekben a napokban a XIII. kerületen, pontosabban a Vizafogón a világ szeme: itt épült fel a Duna Aréna. A sikerhez azonban kevés a vadonatúj épület, nem árt, ha a környezet is méltó a világraszóló sporteseményhez. Ennek jegyében kezdeményezte a fővárosnál a XIII. kerület önkormányzata a Forgách utcai metrómegállót az Arénával összekötő útszakasz felújítását. Az eredmény egy környezettudatos, közösségi és rekreációs célokat is szolgáló liget, amely a Fővárosi Közgyűlésben a Dagály sétány nevet kapta. Az úszó-világbajnokság fő helyszíne és a hozzá legközelebb eső metrómegálló közötti, mintegy hétezer négyzetméteres szakaszt a kerület a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött megállapodás alapján 478 millió forintból újította fel. Bár a korábbi állapotok tarthatatlanok voltak, a felújítás során mégis ügyeltek arra, hogy a még menthető fákat megőrizzék, s ezek figyelembevételével tervezzék meg az új növényzetet. Így esett, hogy a sétány metróhoz közel eső, Turbina utcai szakaszán a korábbi hársfák, a középső részen pedig a kőrisek köré épült a liget. A nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettek, de elszórva kihelyeztek még bokorfákat, mézalmácskákat, perzsa varázsfákat is. A jelenlegi állapot valóban szemet gyönyörködtető, ám már most gondolnak arra, mi lesz, ha a fák terebélyesednek, kinövik a jelenlegi kereteket. Törzsük körül ugyanis az évgyűrűkre emlékeztető burkolat mozdítható, s a növekedéssel a fölösleg eltávolítható. Öntözésük is környezetbarát, a sétaút kétoldalt futó, 4-4 méter széles, klinkertéglával burkolt sávja enyhén középre lejt, így a középső zöldfelületre vezeti a vizet. Szükség esetére pedig automata öntözőrendszert építettek a talajba. Tóth József XIII. kerületi polgármester a sétány júniusi átadóján megjegyezte, reméli, az új liget a környezet megújítását felgyorsítja, egyúttal példát ad a környezettudatos fejlesztésre. Ez utóbbi a városrészben különösen hangsúlyos, a polgármester tavaly meghirdette: céljuk, hogy a következő évben egy fél Városligetnyi fát ültessenek. Az új sétányon megvalósult telepítésekkel jelenleg 4000 új facsemeténél tartanak.

De nemcsak a sétány zöldfelületének kialakítása történt nagy gonddal, a tervezők arra törekedtek, hogy a környék sajátosságait, hagyományait is visszatükrözzék. A metróhoz közel eső, Turbina utcai szakasz Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél elnevezésű alkotásával indul. Ez finom utalás a környék legendás üzemének, a hosszú időn át világszínvonalú termékeket készítő Láng Gépgyárnak a működésére. A sétány ide eső szakaszának burkolatába süllyesztett kis ábrák, a gépgyár egykori termékeinek jelei szintén a valahai ipari fellegvárra emlékeztetnek. Az úszóarénához közel eső szakasz burkolatában kémiai vegyjeleket olvas-hatunk, a közelben található, híres Béke kút vizének összetételére utalva.

De nem csupán átsietni, megpihenni is érdemes a ligetben, ezt a célt szolgálják az új padok, a formatervezett ülőtömbök, a két ivókút. No meg az ingyenes wifi-hozzáférés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.