Közösségi tér születik

/ 2015.06.17., szerda 16:15 /

Közösségi térré alakítják a XII. kerületi polgármesteri hivatal környékét. Megújul a tér és zöld felületei, megváltozik a forgalmi rend és a parkolás. A Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Törpe utca közötti szakaszát sétánnyá alakítják. A munkálatok június 15-én kezdődtek, az átadás október végére várható.

A két éve TÉR_KÖZ pályázaton elnyert 147 750 000 forintos fővárosi támogatást egészítette ki a hegyvidéki képviselő-testület annak érdekében, hogy létrejöhessen a megálmodott koncepció.

A tervet ösztönző egyik cél, hogy olyan közösségi teret hozzanak létre, amely a belső városrész sűrű beépítettsége és a hegyvidékre jellemző sajátos domborzati viszonyok miatt nem alakult ki.

„2007 óta keressük a belső városrészen azokat a helyeket, amelyek városépítészetileg alkalmasak a teresedésre” – magyarázta Hapszné Tarcsafalvi Eszter, a Hegyvidék főépítésze, s példaként hozta a Királyhágó téri pihenőparkot, amely fontos állomása volt a Böszörményi úti új belvárosi tengely kiépítésének. A polgármesteri hivatal körüli terület adottságai, geometriája és kapcsolódó térszintjei kedveznek egy valódi városi tér kialakításának.

A hivatal 1940-ben átadott épülete fővárosi értékvédelem alatt áll, ennek megfelelően a készülő közösségi térnek szerkezetében és szellemiségében is illeszkednie kell a Henny Ferenc tervezte modernista stílusú hivatalhoz. Tiszteletben tartják tehát a jelenlegi térszinteket: a Böszörményi út felőli főbejárat és a Kiss János altábornagy utcai bejárat előtti félkör alakú teresedés között jó másfél méternyi a szintkülönbség.

„Bonyolultak és akadálymentesítésre alkalmatlanok a jelenlegi gyalogutak, amelyek a Kiss János altábornagy utca felől az önkormányzathoz, a mellette található kis térhez és az épület mögötti Margaréta játszótérhez vezetnek” – hívta fel a figyelmet a főépítész.

A gyalogosan közlekedők érdekeit szem előtt tartva vizsgálták felül a tervezők a területet, átláthatóbb tér, egyszerűbb térkapcsolatok kialakítására törekedve. Ilyen új, kedvező irányú gyalogos közlekedési lehetőség a Kiss János altábornagy utcát és az önkormányzat melletti kis teret összekötő rámpa, amely kiváltaná a jelenlegi lépcsőt, valamint a Böszörményi útra merőlegesen beúszó zöldfelületbe lefektetett keresztirányú tömblépcsők, amelyek közvetlen kapcsolatot teremtenek. Ugyanakkor sajátos iránya miatt elkerülhető az értékes fák kivágása, hiszen a járófelület kikerüli a növényeket.

Megszépül az önkormányzat melletti félkör alakú kis tér is. Új térburkolattal borítják, amelynek közepén szökőkút csobog majd. Támfalait megtartják, azokon ülőfelületeket alakítanak ki, mert, mint a főépítész megjegyezte: itt jelenleg nagyon kevés az ülőhely. Hasonlóan járnak el a városháza homlokzati támfalainál is. A növénykazetták (laikus fogalmazásban: virágágyak) peremén is megpihenhetnek majd az arra járók. A tércsoport legnagyobb eleme a Böszörményi út szintjén, az önkormányzat előtt alakul ki. A jelenlegi önkormányzati parkoló a tér átépítésével megszűnik. Három parkolóhelyet, amelyből egy akadálymentes lesz, a mostani akadálymentesített bejárat elé terveznek elhelyezni.

Így fest majd napközben az új tér. No és sötétedés után? „A LED-es közvilágítás mellett a padok aljára szerelt, külön-külön szabályozható LED-füzér teszi hangulatossá a teret” – vázolja Tarcsafalvi Eszter, majd a meggyőző látványterven mutatja, milyen lesz a közeljövőben a színes fényben pompázó szökőkút este.

A tervet életre hívó másik cél a forgalomcsillapítás. Mivel a Kiss János altábornagy utca köti össze a Németvölgyi utat az Alkotás úttal, ezen az útszakaszon az utóbbi időben elviselhetetlenné duzzadt a hegyről a városba igyekvő autók száma. Így a hivatal melletti kereszteződés, a Böszörményi út–Kiss János altb. utca találkozása meglehetősen balesetveszélyessé vált, ahol ráadásul két villamos-, illetve buszmegálló is található.

A Kiss János altábornagy utcát a Törpe utcától a Böszörményi úti torkolatig az autósforgalomtól elzárják, illetve a Törpe utcát egyirányúsítják, azaz csak innen lehet majd felkanyarodni a Kiss János altábornagy utca Németvölgyi út felé kapaszkodó részére. Ennek megfelelően szűkül az úttest is, ám a fennmaradó felületen parkolókat alakítanak ki.

A Hegyvidéki Városháza tér kialakítása és környezetének rehabilitációja című XII. kerületi projektet Budapest Főváros Önkormányzata támogatta a Fővárosi Városrehabilitációs keretből.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.