Közösségi tervezés Óbudán

/ 2018.04.25., szerda 15:34 /

Egy lepusztult, kopott, szürke közterületet modern, esztétikus, fiatalos, sport-és játszóeszközökkel felszerelt parkká alakítottak át Óbudán. Lapunk megjelenésével egy időben adják át a Derű, Vihar és Szél utca által határolt területen megújult Boldog Sándor István parkot.

Óbuda–Békásmegyer Önkormányzatának vezetése három évvel ezelőtt úgy döntött, magasabb szintre emeli a III. kerületben élők bevonását a helyi ügyekbe. Azóta valamennyi újonnan indított tervezésbe partnernek hívja az érintett lakókat, intézmények munkatársait, civileket és környékbeli gazdasági szereplőket, hogy ötleteik és igényeik már a kezdetektől beépülhessenek a tervekbe. Amikor közösségi szavazással helyet kerestek egy sportolásra is alkalmas parknak, a legtöbb szavazat a Derű utca környékén élőktől érkezett. Lelkesen fogadták a kezdeményezést, és készek voltak időt áldozni a közös ügyre.

Közösen könnyebb

Így indult el 2015. augusztus végén a „Milyen legyen a Derű utcai sportpark?” elnevezésű közösségi tervezési program. A célok egyike az volt, hogy minden korosztály használni tudja a parkot, a fiatalok, az idősek és gyerekekkel érkezők is. Bús Balázs, a kerület polgármestere az az április elején tartott bejáráson hangsúlyozta a közösségi tervezés fontosságát a kerületben. Elmondta, hogy a Derű utcai park terveit három összejövetelen véglegesítették a környéken élők bevonásával, így alakultak ki a park leendő funkciói: a közösségi tér, a játszótér, a sportpályák, a kutyafuttató és a parkos zöldfelületek. Az átalakítás során ugyan több korhadt fát ki kellett vágni, de helyettük újakat telepítenek, illetve cserjéket és más növényeket is ültetnek. Hangsúlyozta, hogy a park új funkciókkal való bővítése fővárosi támogatás nélkül aligha valósulhatott volna meg.

Egymásra ügyelve

A közösségi tervezés során hamar kiderült, hogy a korábbi felmérés alapján sportfunkcióra kijelölt terület jövőjét az itt lakók nem kizárólagosan sportparkként képzelik el. Az önkormányzat szakemberei nyitottak voltak a változtatási ötletekre, így a tervekben egyebek mellett már jutott hely a sport mellett a játéknak, a zöldterületnek is. Így a fő cél, a kulturált környezet kialakítása megvalósulhatott. A biztonság kedvéért térfigyelő kamerát is kihelyeztek.

A legnagyobb kompromisszum a kutyával érkezők térhasználatát illetően született meg. A kezdetben éles ellentétben álló kutyások és „nem kutyások” csoportjai a közös gondolkodás és a kulturált vita eredményeként megállapodtak abban, hogy szükség lenne egy jól felszerelt kutyafuttatóra, ami végül elkészült. A közterület átalakításában leginkább érintettek, a park mellett lakók az ablakaikhoz közel fásítást, a meglévő útvonalak kiépítését, valamint a közvilágítás javítását szorgalmazták. Tartottak attól is, hogy túl zajos lesz a környék. Így végül a nagyobb érdeklődésre számot tartó funkciókat távolabb helyezték el. A korábbi, szürke területen a „dühöngőt” és leromlott állapotú játszóeszközöket színes, gumiburkolatú sportpálya, futókör, fitneszeszközök, pingpongasztal és biztonságos játszótér váltotta fel. Mindezek mellett közösségi funkciókat szolgáló sakkasztalokat és padokat helyeztek ki.

A kis park legjellegzetesebb eleme, a terület majd’ felét elfoglaló dombocska ugyancsak megmaradhatott. A beszélgetések során világossá vált, milyen fontos része, igazi értéke ez a területnek, amelyhez a helyiek igencsak kötődnek. Rengeteg történetet meséltek a téli szánkózásokról és a romantikus csillagválasztásokról. A kivitelezési munkálatok ezért ott kezdődtek tavaly év végén, hogy az első hó idején már a megújult sétányokon szánkózhassanak a gyerekek.

Valóban közösségi hellyé válhat

A Boldog Sándor István szalézi vértanúról, a kommunizmus áldozatáról nevezett park ünnepélyes átadását április 27-én tartják. A birtokbavétellel ugyanakkor nem fejeződik be teljesen a fejlesztés, ugyanis a megújításhoz nyújtott fővárosi TÉR_KÖZ támogatás egyik fontos célja, hogy a közterületek valóban közösségi helyekké váljanak. Ezt segítendő, tavasszal és nyáron programok szervezését tervezik a már megújult parkban, hogy az itt élők és idelátogatók minél tartalmasabban tölthessék el szabadidejüket.

A 6 ezer négyzetméteres park a fővárosi TÉR_KÖZ pályázaton elnyert 90 millió forintos támogatással és az önkormányzat saját forrásából biztosított 140 millió forint ráfordításával újulhatott meg.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.