Különleges segítség nőknek

/ 2015.01.21., szerda 18:13 /

Mindenki tudja, hogy a masni egy olyan szalagcsokor, amivel ajándékcsomagot, virágcsokrot, női blúzt vagy kislányok haját szokás díszíteni. Azt viszont még nem tudja mindenki, hogy Erzsébetvárosban a masni valami egészen mást (is) jelent…

Bizonyára sokan olvastak 2011-ben az egyik női magazinban arról a szociális szépségszalonról, amelyet Párizsban nyitott Lucia Iraci sztárfodrász. A korábban a leghíresebb divattervezőknek és magazinoknak dolgozó hölgy a csillogó világtól az árnyékos oldalon élők felé fordult, és azok számára nyitott szalont, akik a szépségápolást évek óta nem engedhették meg maguknak. Célja az volt, hogy segítve a lét peremére szorult nők önbizalmának visszaszerzését, előmozdítsa a társadalomba, a munkaerőpiacra való visszatérésüket.

A riportot megjelenésekor olvasták a VII. kerületi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ jelenlegi vezetői is, és követendő példát láttak benne. Az ötletet továbbgondolva azonban arra jutottak, hogy talán biztosabb lábakra állítható egy ilyen kezdeményezés, ha azt nem egy adományokból működő civilszervezet, hanem egy már meglévő és az önkormányzat által fenntartott intézmény működteti. Megpróbálták tehát a lehető legkisebb ráfordítással, ugyanakkor a legjobb ötletekkel megvalósítani a párizsi példát, így született meg 2014 őszén a MASNI. A barátságos hangzású mozaikszó a Munkaerő-piaci Aktivizálást Segítő Nőbarát Iroda rövidítése, amely név nem véletlenül nem tartalmazza a szépségszalon kifejezést. A párizsi modellhez képest itt nem a szépségápolás az elsődleges, az csak a pontot teszi fel az i-re a folyamat végén. A MASNI valójában egy, a humán szolgáltató által kidolgozott munkaerő-piaci szolgáltatás, melynek célja, hogy a programba bevont nőket testileg-lelkileg-szellemileg is a lehető legjobb állapotba hozza, elősegítve ezzel, hogy munkát találjanak, és tovább tudjanak lépni abból az életszakaszukból, ahol megrekedtek. Vagyis a program a segélyezés felől a munkaerőpiac felé vezető szolgáltatásokat nyújt, mely irányvonal a humán szolgáltató élethelyzet-változtatást célzó tevékenységeinek fontos jellemzője. A program indulásához az önkormányzat egy üresen álló, kétszintes irodát újított fel, ennek földszintjén alakították ki a szépítkezésre – fodrászat, kozmetika, manikűr – szolgáló helyiséget, az emeleten pedig beszélgetésre, helyzetgyakorlatokra alkalmas környezetet rendeztek be. Tévedés ne essék, ide nem lehet csak úgy beugrani egy ingyen hajvágásra, a szolgáltatás a Humán Szolgáltató Családsegítő és Foglalkoztatási Tanácsadó Szolgálatán keresztül vehető igénybe. Hozzájuk pedig azok az erzsébetvárosi lakosok fordulhatnak, akik aktív korúak, de nem találnak munkát. Nekik első körben a szolgálat munkatársai segítenek, a pályaorientációs tanácsadástól kezdve az önéletrajz megírásán át az állásinterjúra való felkészülésig. Legtöbbjüknek lelki támogatásra is szüksége van, velük pszichológus foglalkozik. Aki pedig a kellő tudással felvértezve, lelkileg is megerősödve készen áll egy állásinterjúra, azt kezelésbe veszik a szépítő szakemberek, mert a kellő önbizalomhoz bizony az is kell, hogy az ember jól érezze magát a bőrében. Ha szükséges, ruhát is lehet kölcsönözni az irodától, mert a „nem a ruha teszi az embert” jó szándékú népi bölcsesség korunk állásinterjúira biztosan nem vonatkoztatható.

A MASNI programjába első körben bevont nők negyedének rövid időn belül sikerült elhelyezkedni, de a többiek kezét sem engedik el, folytatják a segítségnyújtást, az álláskeresést. A sikeres kezdésre tekintettel az önkormányzat decemberben a folytatásról döntött, tehát továbbra is fedezi az iroda működtetéséhez szükséges költségeket. Ha a jövőben sikerül a szépségápolási feladatokat önkéntesekkel megoldani, akkor ezek a költségek is lényegesen csökkenhetnek majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.