Kutyabajok

/ 2016.06.15., szerda 18:16 /

Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata évek óta sokat tesz a felelős kutyatartás tudatosítása, valamint a kutyatulajdonosok és kutya nélkül élők rendezett együttélésének érdekében. Ezt a célt szolgálja az ebstratégia tervezett megalkotása is.

Óbuda–Békásmegyer Budapest egyik legnagyobb területű zöldfelülettel, családi házas övezettel rendelkező városrésze, így a kutyák létszámát tekintve is az élmezőnyben foglal helyet: a legutóbbi, 2014-es ebösszeírás adatai szerint körülbelül 9000 kutya él a kerületben. Ez a szám jóval magasabb, mint 15-20 évvel ezelőtt, köszönhetően annak, hogy a kutyatartás mára hobbivá vált, illetve sok egyedül élő idős embernek szinte egyetlen hűséges társa a házi kedvencként tartott négylábú. Mivel azonban nemcsak a kertes házakban, hanem a lakótelepeken élők is tartanak kutyákat, s a gazdik egy része nincsen tisztában a felelős kutyatartás alapvető szabályaival sem, az ebek számának emelkedésével arányosan a kutyások és nem kutyások közötti konfliktusok száma is nő. Ezek forrását leggyakrabban a közterületeket csúfító kutyaürülék és a póráz nélkül sétáltatott állatok okozta veszélyhelyzet jelenti, de gazdátlanul kóborló állatokkal is sűrűn találkozni.

Mint Kelemen Viktóriától, Óbuda–Békásmegyer alpolgármesterétől megtudtuk, az önkormányzat számos lépést tett már az elmúlt évek során a konfliktusok feloldására, úgy a szemléletformálás, mint a kutyatartás infrastrukturális feltételeinek megteremtése terén. Ilyenek például a Platán Könyvtár állatsimogató napjai és állatismertető foglalkozásai, vagy azok a programok, amelyeket az Almáskert Óvoda Csicsergő Tagóvodájának két csoportjában szerveznek, a kerületben működő Elveszett Állatok Alapítvánnyal közösen. A Zoo-ovisok 2014-től a játékos természetismeret és felelős állattartás foglalkozásokon vesznek részt, rendszeresen járnak állatbemutatókra és kirándulásokra, és volt, amikor egész nap azt gyakorolhatták, hogyan lehetnek a kutyákkal egy légtérben egymás zavarása nélkül.

Az Óbudai Múzeum az ország múzeumai közül elsőként tette kutyabaráttá kiállítóhelyeit, amelyekben 2014 augusztusa óta ivóvízzel fogadják az ebeket, majd az állatok pórázon vezetve végigkísérhetik gazdáikat a tárlatokon. A múzeum megkapta a Kutyabarát.hu portál különdíját. Időközben a Békásmegyeri Közösségi Ház és a Kaszásdűlői Kulturális Központ is kutyabarát intézménnyé vált.

Ha lenne toplistája a kutyafuttatóknak és kutyaürülék-gyűjtő edényeknek, ezeken is előkelő helyet foglalna el a kerület. Előbbiekből 12, utóbbiakból több mint 80 áll a kutyatartók rendelkezésére. A kutyafuttatók helyének kiválasztása – a szabadtéri fitneszparkokéhoz hasonlóan – a kerületiek véleményének megkérdezésével történik, tavalytól pedig a közterek megújítását szolgáló közösségi tervezéseknél is figyelembe veszik a kutyások szempontjait. „Miután egy ilyen közösségi tervezésben, a Holdudvar park funkcionális újragondolásában az EB OVO Egyesület is tevékenyen részt vett, jó ötleteket adva az átalakításokhoz, az önkormányzat részéről megfogalmazódott az együttműködés kerületi szintre való kiterjesztésének a gondolata. Ennek szellemében április végén együttműködési megállapodást írtunk alá az egyesülettel, hogy együtt próbáljunk minél többet tenni a kerületi kutyatulajdonosok és kutya nélkül élők rendezett együttéléséért, illetve a felelős városi állattartás meghonosításáért” – tárta fel a megállapodás előzményeit Kelemen Viktória.

Az együttműködés első lépéseként egy őszig tartó, online kérdőíves felmérést végeznek a kutyákkal kapcsolatos feszültségforrásokat, illetve az újabb kutyafuttatók helyével kapcsolatos igényeket megismerendő. Emellett kutyás találkozókat is szerveznek, természetesen nemcsak kutyatulajdonosok számára. Az elsőt, május közepén, Békásmegyeren tartották meg, az EB OVO Egyesület és az Elveszett Állatok Alapítvánnyal közösen, ahol többek között kutyabemutató, állatorvosi vizsgáló és kutyatartási tanácsadás várta az érdeklődőket. A következő rendezvényt június végére tervezik Belső-Óbudán, és az őszi Civil Napon is alkalom nyílik majd a személyes találkozóra. „Az egyéves együttműködési program végére, jövő év elejére szeretnénk a tapasztalatokból, javaslatokból összeállítani a kerületi ebstratégiát, és megfogalmazni a jövőre vonatkozó újabb lépéseket” – vázolta a terveket az alpolgármester.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.