Láthatatlan érték

/ 2015.08.18., kedd 14:40 /

Mára felnőtt a Mátyás király úti Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában az ott gondozott, halmozottan sérült gyermekek első generációja. Jövőjükre kézenfekvő megoldásként kínálkozott, hogy maradnának – ehhez azonban új épületre volt szükség. Az új szárny adományként tervezve és adományból építve egy év alatt el is készült.

Az intézménynek eredetileg otthont adó, múlt századi villához és a 90-es években készült, formabontónak szánt korábbi bővítéséhez a mostani építés eredményeként egyszerű, modern, letisztult épületszárny csatlakozik. A ház legfőbb szempontja lakóira való tekintettel a könnyű tájékozódás és a többségükben mozgássérült fiatalok teljes körű és akadálymentes ellátása. A gyaloghíddal megközelíthető új épület minden szintjét két, keresztben futó belső közlekedő osztja fel négy részre. A folyosók végén fémfüggönnyel árnyékolt ablakok segítik a gyengén látók tájékozódását, egyúttal óvják szemüket a túlzott fénytől. A négy részre osztott alaprajzban átlátható és tiszta rendszerben műhelyeket, világos lakószobákat, speciális kiszolgálótereket találunk. A zárt, egyszerű tömegnek köszönhetően várhatóan minimális lesz a fenntartási költség. Az épület sarkán futó, áttört fémfüggöny keleti szőnyegmintával díszített – hálából a nagylelkű, Azerbajdzsánból érkező adományért. A többi oldal fémkörökkel osztott mintája Braille-írással szól az otthon legfontosabb értékéről, a mindent átható, gondoskodó szeretetről.

Az egyszerű épületet, annak eltérő színű és kialakítású, játékos ablakait lakói csak a kezükkel „láthatják”. Az arra sétálók még úgy sem: az új ház a régi épület takarásában, a gondozott park közepén áll. Az önzetlen munka és értékes eredménye előlünk is rejtve marad.

XII., Mátyás király út 29.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.