Látni és láttatni

/ 2018.01.24., szerda 17:27 /

„Hogy mennyire és miért népszerű az art deco Magyarországon? Mai tárgykultúránk nagyrészt ebből a korból származik” – magyarázza most megjelent kötetében Bolla Zoltán, miért olyan erőteljes immáron másfél évtizede a laikus közönség körében a két világháború közötti korszak építészeti és vizuális kultúrája iránti érdeklődés.

A magyar art deco építészet című nagyszabású munkájának ez a második kötete, az első 2016 végén jelent meg, s jórészt az e stíluselemeket alkalmazó építészeket mutatja be, szám szerint 85-öt. A második kötetből is megismerhetünk néhány építészt, de itt az épülettípusoké a főszerep. A szerző kerületenként vezet végig bennünket a budapesti utcákon, hogy láthassuk, mely bérházakon, lakóépületeken, villákon lelhetjük fel a sajátos stílusjegyeket, majd vidékre kalauzol, s ha az értelmezés úgy kívánja, külföldi példákat is közöl. Intézmények sorával mutatja be a szerző – aki a képeket is maga készítette –, hogy az utolsó világstílusnak nevezett art deco milyen sokféleképpen volt jelen Magyarországon. Talán nem gondolnánk, hogy e művészeti stílus nyomában járva érdemes körülnéznünk a gyárak, erőművek, kazánházak, vízműépületek között, transzformátorállomásokon, régi mozikban, de még a temetőkben is. Nem kevés megszállottság kellett összegyűjteni és mintegy ezer fényképen, rajzon megmutatni a köztéri szobrok, emlékművek, zászlótartók, kapuk, korlátok, erkélyek, épületdíszek bámulatra méltó sokaságát és sokféleségét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.